• Business

    BofA Merrill Lynch: Τι περιμένουν οι fund managers για το 12μηνο

    • NewsRoom


    Οι προσδοκίες για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ωθούν τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές, αφήνοντας κατά μέρος τα ομόλογα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα fund manager survey της Bank of America Merrill Lynch για τον Οκτώβριο.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 207 διαχειριστές κεφαλαίων με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 585 δισ. δολαρίων.

    Τα πιο πιθανά σενάρια

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τον Οκτώβριο το 41% των fund managers εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, το ποσοστό των διαχειριστών που περιμένουν ταχύτερη ανάπτυξη είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

    Επίσης, σε ορίζοντα εξαμήνου, το 30% των fund managers που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι εκείνο που θα τους εξέπληττε λιγότερο θα ήταν μια «φούσκα» στις μετοχές, ενώ ένα 49% θεωρεί ότι αυτό που θα τους εντυπωσίαζε περισσότερο θα ήταν το ενδεχόμενο ύφεσης.

    Αντιστοίχως, μόνο ένα 7% των ερωτηθέντων φαίνεται να θεωρεί πιθανό ένα πέρασμα της αγοράς σε καθοδική φάση (bear market).

    Σύμφωνα με την έκθεση, τον Οκτώβριο οι διεθνείς επενδυτές συνέχισαν να είναι ευνοϊκά διακείμενοι απέναντι στους κλάδους των τραπεζών, της τεχνολογίας, των φαρμάκων, των ασφαλειών και της βιομηχανίας, επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις. Αντιθέτως, απέφυγαν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και βασικά αγαθά.

    Τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια

    Μόλις ένα 3% των επενδυτών πιστεύει ότι τα επιτόκια παγκοσμίως θα είναι χαμηλότερα το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ, αντιθέτως, το 82% αναμένει αύξηση των επιτοκίων.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ίδιους θα ήταν ένα λάθος σε επίπεδο πολιτικής από την αμερικανική Fed ή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, σε δεύτερο επίπεδο, η Βόρεια Κορέα και η πιθανότητα ενός «κραχ» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

    Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι που λαμβάνουν υπόψη οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι η πιστωτική σύσφιξη στην Κίνα και ο κίνδυνος διάσπασης της ΕΕ.

    Overweight στις μετοχές της Ευρωζώνης

    Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεών τους, το 21% δηλώνει underweight στις αμερικανικές μετοχές τον Οκτώβριο, έναντι 28% τον Σεπτέμβριο και 22% τον Αύγουστο.

    Την ίδια στιγμή, το 58% των funds δηλώνει overweight στις μετοχές της Ευρωζώνης, από 54% τον Σεπτέμβριο και 56% τον Αύγουστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mohamed El-Erian: Αυτα είναι τα τρία σενάρια που πρέπει να καθοδηγήσουν τους επενδυτές
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Morgan Stanley: Ποιες μετοχές αποτελούν επενδυτική ευκαιρία στην παρούσα φάση



    ΣΧΟΛΙΑ