• Business

    BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    • NewsRoom


    Πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μετοχικές αποτιμήσεις έπειτα από ένα ράλι οκτώ ετών. Το δέος των επενδυτών είναι κατανοητό. Ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμής μετοχής προς εταιρικά κέρδη (σ.σ. CAPE ή Shiller P/E) για τις αμερικανικές μετοχές ήταν, στα τέλη Ιουλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2002, επίπεδο που την τελευταία φορά που το είδαμε συνδέθηκε με μία μεγάλη διόρθωση της αγοράς.

    Οι μετοχικές αποτιμήσεις ίσως δείχνουν πλούσιες σε σύγκριση με την ιστορία, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάται κανείς […]. Βλέπουμε τις -αρχικές- αποτιμήσεις μόνο μακροπρόθεσμα ως μία ένδειξη για τα μελλοντικά κέρδη. Κατά την άποψη μας, παράγοντες όπως ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών και η δυναμική των αγορών τροφοδοτούν βραχυμεσοπρόθεσμα τις αγορές […].

    Είναι πολύ υψηλές οι τιμές των μετοχών;

    Ανακαλύψαμε ότι οι αρχικές αποτιμήσεις είναι ιστορικά ένας «φτωχός» δείκτης για να εκτιμήσουμε τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. […] Οι φθηνές μετοχές μπορούν να παραμείνουν φθηνές για χρόνια και συχνά χρειάζεται ένας καταλύτης για να αντιδράσουν. Παρομοίως, υψηλά αποτιμημένες μετοχές μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερο ακριβές, πριν τελικά διαμορφωθούν σε επίπεδα με πιο λογικούς πολλαπλασιαστές (σ.σ. κερδών για παράδειγμα).

    AugustGlobalEquityOutlook_CallingAllCrystalBalls_BlogVersion_R8_082217

    […] Τι θα μπορούσε, βραχυπρόθεσμα, να “προσγειώσει” τις υψηλές αποτιμήσεις; Το τέλος της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής είναι μία συχνά αναφερόμενη αιτία. Η διαφωνία: Το “εύκολο” χρήμα ενίσχυσε τις αποτιμήσεις προς τα πάνω, έτσι λοιπόν οι αποτιμήσεις και οι αγορές θα πρέπει να “ξεφουσκώσουν” όταν οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τα μέτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής (σ.σ. όπως το QE).

    Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. […] Σε αυτόν τον -οικονομικό- κύκλο βλέπουμε τα επιτόκια να αυξάνονται σταδιακά και σε χαμηλότερα υψηλά σε σχέση με το παρελθόν. Δομικοί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, ο στάσιμος ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας και οι πλούσιες παγκόσμιες αποταμιεύσεις είναι μεταξύ των λόγων που μας οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση.

    […] Βραχυπρόθεσμα, βλέπουμε μία παγκόσμια ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών να στηρίζει τις αγορές μετοχών. Επίσης, βλέπουμε τον ρυθμό αύξησης των κερδών και των μερισμάτων να […] καθιστά τις μετοχικές αποτιμήσεις ελκυστικές σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Διαβάστε περισσότερα στο Global equity outlook.

    H Kate Moore είναι η επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της BlackRock για την αγορά μετοχών και μέλος του Επενδυτικού Ινστιτούτου του οίκου. 

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Ο χρυσός λάμπει καθώς η Ουάσιγκτον «σκοντάφτει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ