• Business

    Moody’s: «Credit positive» η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI

    • NewsRoom
    Ποιότητα


    Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s την ανταλλαγή ομολόγων (swap) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Όπως επισημαίνει ο οίκος, η συναλλαγή δεν θα επηρεάσει το ύψος του χρέους, ούτε τη μέση ωρίμανση, αλλά θα ενοποιήσει τα ομόλογα που είχαν προκύψει από το PSI σε τίτλους με σημαντικά μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

    Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, το swap συνιστά ένα ακόμη θετικό βήμα στην προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, μετά την κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει τον Ιούλιο σε swap τίτλων ύψους 3 δισ. ευρώ με νέα πενταετή ομόλογα.

    Η ανταλλαγή του Ιουλίου, σύμφωνα με τη Moody’s, μείωσε την κορύφωση των πληρωμών που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση το 2019 και διεύρυνε τη μέση ωρίμανση του χρέους.

    Σημειώνεται επίσης ότι, με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα το 2014 (και την έκδοση του Ιουλίου), η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από τις διεθνείς αγορές από το 2010. Επιπλέον στις προετοιμασίες του ΟΔΔΗΧ για να βελτιωθεί η ρευστότητα και να εξομαλυνθεί το προφίλ πληρωμών, η Moody’s επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα, κινούμενη στα βήματα που έκαναν Ιρλανδία και Πορτογαλία πριν από τη δική τους επιστροφή στις αγορές.

    Να σημειωθεί ότι θέση για το θέμα του swap διατύπωσε και ο οίκος S&P, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας περί τα 30 δισ. ευρώ δεν θα έχει άμεση επίδραση στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε μελλοντικά να την επηρεάσει.

    «Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική αν η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων ωθήσει χαμηλότερα την καμπύλη των αποδόσεων και επιτρέψει στη χώρα να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια», ανέφερε ο Aarti Sakhuja, αναλυτής του οίκου S&P.

    Το swap που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία άσκηση διαχείρισης χρέους που στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας χωρίς να αυξάνει το ελληνικό χρέος και χωρίς να επηρεάζει τη μέση ωρίμανση του συνολικού ελληνικού χρέους, αναφέρει ακόμη ο οίκος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: S&P: Χωρίς άμεση επίδραση στην αξιολόγηση το swap

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του swap των 30 δισ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απαλλάσσονται από τον φόρο τα κεφαλαιακά κέρδη από το swap



    ΣΧΟΛΙΑ