• Business

    FAZ: “Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν επιχειρήσεις παρά το κράτος”

    • NewsRoom


    «Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει: «Είναι εξαιρετικά σπάνιο κρατικά ομόλογα να προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα επιτόκια από τα ομόλογα επιχειρήσεων της ίδιας χώρας». Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα το παράδειγμα του αθηναϊκού ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίος που «προσέφερε για πενταετές ομόλογο 300 εκ. ευρώ με επιτόκιο 3,1% ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει επίσης για πενταετές ομόλογο 3 δις ευρώ κουπόνι με 4,375%».

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «τα ομόλογα που εκδίδονται απευθείας στην αγορά έχουν εξελιχθεί γρήγορα για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα ενδιαφέρον εργαλείο χρηματοδότησης. Διότι οι ελληνικές τράπεζες ασχολούνται περισσότερο με το να επιχειρούν να περιορίσουν τα βουνά των κόκκινων δανείων και την ακριβή χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΚΤ από το να διαθέτουν μεγάλα δάνεια». Το ερχόμενο διάστημα μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα αναμένονται στην αγορά ακόμη περισσότερα εταιρικά ομόλογα.

    Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της στροφής των Ελλήνων επενδυτών προς τα εταιρικά ομόλογα η FAZ επισημαίνει ότι μετά το κούρεμα του 2012 το ελληνικό κράτος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μια ακόμη ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι εξαιτίας των capital control οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να επενδύουν στο εξωτερικό.



    ΣΧΟΛΙΑ