• Business

    Αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου φέρνει ο Δεκέμβριος

    • NewsRoom
    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας


    Μια συνολική δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο του φαρμάκου προωθεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ανδρέα Ξανθού, κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ασθενών -Patients in Power Conference.

    Μάλιστα, όπως ανέφερε, έρχεται ειδική νομοθετική ρύθμιση, μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αλλάζει ακόμα και τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης.

    «Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι ήδη έτοιμο το 1ο βήμα για τη θεσμοθέτηση της πολυσυζητημένης Επιτροπής HTA (αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας) που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας και το σχετικό σχέδιο νόμου θα βγει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. «Ήδη , παρά τις “Κασσάνδρες” περί Grexit στα νέα φάρμακα και παρά τον ανεπιτυχή εκβιασμό που επιχειρήθηκε από συγκεκριμένη εταιρεία, στη χώρα μας έχει κατοχυρωθεί η έγκαιρη και ευχερής πρόσβαση σε νέες θεραπείες, ο ΕΟΦ εκδίδει Δελτία Τιμών νέων Φαρμάκων κάθε 3 μήνες και κάθε χρόνο  εντάσσονται  στη Θετική Λίστα δεκάδες   νέα on patend φάρμακα. Έχει  προβλεφθεί επίσης με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας  η, κατά παρέκκλιση, έγκριση αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με ειδική ιατρική τεκμηρίωση, φαρμάκων που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου αλλά κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία ενός ασθενή», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

    Προωθείται, επίσης, η διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με επέκτασή του στα νοσοκομεία και για τους νοσηλευομένους  ασθενείς.

    Η αναδιοργάνωση  της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, είναι άλλη μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) και διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία (έχουν γίνει  τα πρώτα βήματα προετοιμασίας  μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας»).

    Τέλος, προωθείται αλλαγή στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Ταυτόχρονα, πολύ κρίσιμο ζήτημα θεωρείται από την Αριστοτέλους η μείωση της οικονομικής  επιβάρυνσης των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης  διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ