• Business

    Εurobank: Η εγχώρια ζήτηση υπερκάλυψε την πτώση των καθαρών εξαγωγών το 1ο τρίμηνο 2017

    Eurobank

    Eurobank


    Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης υπερκάλυψε τη μείωση των καθαρών εξαγωγών και ως εκ τούτου το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση, επισημαίνει η Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία.

    Πιο αναλυτικά, οι πραγματικές τριμηνιαίες και ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές των 5 βασικών συνιστωσών της ζήτησης για το 1ο τρίμηνο 2017 είχαν ως ακολούθως: ιδιωτική κατανάλωση (0,4 QoQ% και 1,7 YoY%), δημόσια κατανάλωση (1,3 QoQ% και 1,0 YoY%), ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (48,3 QoQ% και 13,6 YoY% ή -0,4 QoQ% και 11,2 YoY% σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου), εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (-2,3 QoQ% και 4,8 YoY%) και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (4,5 QoQ% και 10,9 YoY%).

    Τα αντίστοιχα μεγέθη σε ονομαστικούς όρους, δηλαδή σε τρέχουσες τιμές, είχαν ως εξής: ιδιωτική κατανάλωση (1,0 QoQ% και 2,9 YoY%), δημόσια κατανάλωση (1,0 QoQ% και 0,2%), ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (17,1 QoQ% και 11,7% ή 17,5 QoQ% και 13,8% σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου), εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (0,0 QoQ% και 13,1 YoY%) και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (6,7 QoQ% και 21,1 YoY%).

    Η αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση (11,2% σε σταθερές τιμές και 13,8% σε τρέχουσες) προήλθε κυρίως από την κατηγορία μεταφορικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα. Ακολούθησαν με μικρότερη συνεισφορά οι κατηγορίες των αγροτικών προϊόντων και των άλλων προϊόντων. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ρυθμοί μεταβολής των επενδύσεων στα παρακάτω κεφαλαιουχικά αγαθά: κατοικίες, άλλες κατασκευές, εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας και μηχανολογικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα. Σε ό,τι αφορά την τριμηνιαία μεταβολή των επενδύσεων παγίων, οι κατηγορίες των κατοικιών, των άλλων κατασκευών και των αγροτικών προϊόντων είχαν αρνητική συνεισφορά ενώ οι υπόλοιπες 4 κατηγορίες είχαν θετική συνεισφορά.

    Στο πεδίο των εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, η ετήσια μείωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών (καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) το 1ο τρίμηνο 2017 ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης πτώσης του ισοζυγίου αγαθών σε σύγκριση με την ενίσχυση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, η μείωση των καθαρών εξαγωγών προήλθε τόσο από τη συρρίκνωση του ισοζυγίου αγαθών όσο και από την πτώση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

    Βάσει της προσέγγισης της παραγωγής, οι κλάδοι με την υψηλότερη θετική συνεισφορά στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 1ο τρίμηνο 2017 ήταν οι εξής: (1) ορυχεία και λατομεία, μεταποίηση, ενέργεια, παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων, εξυγίανση (4,1 QoQ% και 7,7 YoY%) και (2) χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευές οχημάτων και μοτοσικλετών, μεταφορά και αποθήκευση, υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης (1,4 QoQ% και 2,8 YoY%).

    Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι με την υψηλότερη αρνητική συνεισφορά ήταν οι κάτωθι: (1) κατασκευές (-25,9 QoQ% και -20,5 YoY%), (2) χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (-3,9 QoQ% και -5,2 YoY%) και (3) δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση, δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (-0,9 QoQ% και -0,2% YoY%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αlpha Bank: Aβεβαιότητα και υψηλή φορολογία εμποδίζουν τις επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ