• Business

    Στην “αντεπίθεση” οι τράπεζες: Έρχεται βροχή καταγγελιών για κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom
    daneia


    Mπαράζ καταγγελιών σε κόκκινα δάνεια αναμένεται προσεχώς από τις τράπεζες. Λόγω των πιέσεων που ασκούνται από το SSM τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ως εκ τούτου αναμένεται να λάβουν δραστικά μέτρα.

    Τα μέτρα θα αφορούν σε καταγγελίες δανείων που στο εξής θα γίνονται στις 210 ημέρες καθυστέρησης και όχι στις 360 όπως συνήθιζαν να κάνουν οι τράπεζες.

    Παράλληλα, τα δάνεια που καταγγέλλονται στο εξής θα «κατευθύνονται» πιο γρήγορα προς τον πλειστηριασμό, μία διαδικασία που μέχρι πρότινος ήταν αρκετά χρονοβόρα και διαρκούσε έξι τουλάχιστον μήνες.

    Ο SSM έχει ζητήσει δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται οι εποπτικές αρχές να παρακολουθούν τις εισπράξεις των τραπεζικλων ιδρυμάτων από αποπληρωμές αλλά και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων.

    Έως τα τέλη του 2016 τα καταγγελμένα δάνεια ανέρχονταν σε 48 δις ευρώ, ήτοι το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

    Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διενεργήσει προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ για τις καταγγελμένες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ.

    Σε μελέτη της η ΤτΕ τονίζει ότι ο χρόνος ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων που εξαρτάται από τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, είναι καθοριστικός για την τιμή πώλησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τον εσωτερικό ρυθμό απόδοσης (IRR) που επιζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Η αξία των εξασφαλίσεων απομειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος ρευστοποίησης και ο εσωτερικός ρυθμός απόδοσης των επενδυτών.

    Με βάση σενάρια που εξετάζει η μελέτη της ΤτΕ, η αξία των εξασφαλίσεων μπορεί να απομειωθεί από 50% έως 73%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ΟΠΑΠ στηρίζει τον ελληνικό στίβο – Πέμπτο μετάλλιο για την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στο Λονδίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστροφές ΦΠΑ χωρίς έλεγχο: Όροι και κριτήρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Μακρινό σενάριο η εκταμίευση του δανείου των 1,6 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ