• Business

    Αυξήσεις έως 111% στις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων


    Από 74% έως 111% κυμαίνονται οι αυξήσεις που θα δεχθούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, από πλευράς rebate και  clawback, με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης στη χώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν  ήδη για συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και απόσυρση φαρμάκων.

    Συγκεκριμένα, το rebate όγκου (υποχρεωτικές εκπτώσεις βάσει του όγκου πωλήσεων του εκάστοτε φαρμάκου) διαμορφώνεται από 9-24%  στο 14-30% (αύξηση κατά 25-55%), ενώ επιπλέον, για τα νέα φάρμακα επιβάλλεται ένα «κόστος εισόδου», το οποίο αντιστοιχεί σε 25% πρόσθετη έκπτωση. Αν συνυπολογιστεί και το clawback (αυτόματες επιστροφές περίπου 18% κατά Μ.Ο.), προκύπτει μία συνολική επιβάρυνση κατά 57-73% έναντι του μέχρι πρότινος 27-42%, που σημαίνει αύξηση κατά 74-111%.

    Ειδικά όσον αφορά στο clawback, ενώ υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 30%  μέσα στο έτος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

    Το αρνητικό κλίμα έχει ήδη επηρεάσει τη φαρμακευτική αγορά με 70 προϊόντα να έχουν αποσυρθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τον ΕΟΦ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιά, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα, τα οποία αποκαθίστανται από ακριβότερες θεραπείες.

    «Τα νέα μέτρα, όχι μόνο δεν μας βοηθούν να αλλάξουμε πορεία προς την ανάπτυξη, αλλά επιφέρουν δραματικές συνέπειες πρωτίστως για τους Έλληνες ασθενείς αλλά και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και για το δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Άκης Αποστολίδης, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών.

    Να σημειωθεί ότι το φάρμακο είναι το 2ο σε εξαγωγές αγαθό της χώρας, μετά τα πετρελαιοειδή. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 26 ελληνικά εργοστάσια, στα οποία παράγονται φάρμακα ελληνικών και ξένων εταιριών, με 86000 άμεσες και  έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί μόνο το 15% των δαπανών υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κορυφώνεται η αγωνία των ασθενών εν όψει των νέων μέτρων για τα φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ