• Business

    Πρώτη στις επενδύσεις η Αγγελική Φράγκου: Έδωσε 64 εκατ. δολ. για 5 πλοία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Έσοδα ύψους 50,3 εκατ. δολαρίων μπήκαν στα ταμεία της νεοσυσταθείσας και εισηγμένης στην αγορά OTC (over the counter) του Όσλο ναυτιλιακής Navios Maritime Containers, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα και την απόκτηση από τη Navios Partners πέντε containerships της χρεοκοπημένης γερμανικής ναυτιλιακής Rickmers Maritime για το ποσό των 64 εκατ. δολ. συνολικά.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, η Navios Maritime Containers κατόρθωσε να εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 50,3 εκατ. δολαρίων από την πώληση -μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης- 10 εκατομμυρίων μετοχών στην τιμή των 5 δολαρίων ανά τεμάχιο. Όπως είχε ανακοινωθεί, η θυγατρική του Ομίλου Navios που δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου Navios Maritime Partners επένδυσε τα 30 εκατ. δολάρια από τα 50,3 εκατ. δολ. στα οποία ανήλθε η ιδιωτική τοποθέτηση, αποκτώντας έτσι το 60% του συνόλου των μετοχών που διατέθηκαν, ενώ η μητρική Navios Maritime Holdings επένδυσε ένα ποσό 5 εκατ. δολαρίων αποκτώντας το 10% των μετοχών.

    Αμφότερες οι Navios Partners και Navios Holdings, εκτός από τις μετοχές, απέκτησαν και warrants (δικαιώματα προτίμησης) με πενταετή διάρκεια για το 6,8% και το 1,7% των μετοχών αντίστοιχα.

    Φράγκου

    Η κα Φράγκου χρησιμοποίησε τα 50,3 εκατ. δολάρια της ιδιωτικής τοποθέτησης για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά 5 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της χρεοκοπημένης γερμανικής ναυτιλιακής Rickmers Maritime, από τη Navios Partners, μια επένδυση ύψους 64 εκατ. δολαρίων. Πιο αναλυτικά, τα 40 εκατ. δολάρια προήλθαν από τα έσοδα της ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ τα υπόλοιπα 24 εκατ. δολ. αποτελούν ένα δάνειο που χορήγησε η Navios Partners στη Navios Containers, το οποίο δίδεται με επιτόκιο Libor + 375 μονάδες βάσης με ορίζοντα λήξης 90 ημέρες.

    Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν εν ισχύ ναυλοσύμφωνα των οποίων οι ναύλοι κυμαίνονται στο ποσό των 26.850 δολαρίων την ημέρα. Τα ναυλοσύμφωνα αυτά, τα οποία ολοκληρώνονται το 2018 και στις αρχές του 2019, αναμένεται να αποφέρουν στην Ελληνίδα εφοπλίστρια 45 εκατ. δολάρια σε κέρδη EBITDA.

    Παράλληλα, η ναυτιλιακή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μια τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 40 εκατ. δολ., ενώ μαζί με τα 5 πλοία απέκτησε και όλα τα δικαιώματα τα οποία εμπεριέχονταν στη συμφωνία της Navios Partners και της Rickmers για την εξαγορά και των υπόλοιπων 9 containerships του στόλου των 14 της χρεοκοπημένης γερμανικής εταιρείας. Ωστόσο, όπως επισήμανε η διοίκηση, η ολοκλήρωση του deal θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων (τους οποίους δεν διευκρινίζει) και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανενός είδους διαβεβαίωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Εγκαταλείπει τα σχέδια για νεότευκτα τάνκερ ο Πέτρος Παππάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταμάτης Τσαντάνης (Seanergy): Πώς θα γυρίσουν οι επενδυτές στο ξηρό φορτίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Γιατί πήρε δάνειο 97 εκατ. δολ. – Ο ρόλος της RBS



    ΣΧΟΛΙΑ