• Business

    John Fredriksen-Πήτερ Γεωργιόπουλος: Έτοιμοι να «δώσουν» τα χέρια;

    Πήτερ Γεωργιόπουλος John Fredriksen ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος (αριστερά) και John Fredriksen (δεξιά), δύο από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές διεθνώς


    Στη ναυτιλιακή Gener8 Maritime, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος, στρέφεται και πάλι η προσοχή της «πεινασμένης» για εξαγορές Frontline, συμφερόντων του Νορβηγού κροίσου John Fredriksen, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να εγκαταλείψει το «κυνήγι» της ενσωμάτωσης της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη DHT Holdings, μετά από τρεις διαδοχικές αποτυχημένες απόπειρες.

    Ειδικότερα, μια συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών εφοπλιστών θεωρείται ότι βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση και οποιαδήποτε συναλλαγή ανάμεσά τους θα επισφραγίσει μια συμφωνία, η οποία πρωτοέπεσε στο τραπέζι πριν από μια δεκαετία, όταν ο Fredriksen είχε κάνει πρόταση για την εξαγορά της General Maritime (η εταιρεία από την οποία «γεννήθηκε» η σημερινή Gener8), η οποία είχε πέσει στο «κενό».

    Γεωργιόπουλος

    Το γεγονός ότι ο Νορβηγός εφοπλιστής αποφάσισε να αφήσει πίσω του την εξαγορά της DHT, το επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal της Τετάρτης (31 Μαΐου 2017), όπου υποστήριξε πως, αφού η DHT απέρριψε και την τρίτη στη σειρά πρόταση ενσωμάτωσής της από την Frontline -η οποία άγγιξε το ποσό-μαμούθ των 765 εκατ. δολαρίων- η ναυτιλιακή έχει βγει στην αγορά με στόχο να αποκτήσει μια εταιρεία που να έχει στόλο τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοιων.

    Έτσι, όλα τα βλέμματα πέφτουν ξανά στην εταιρεία που ελέγχει ο κ. Γεωργιόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο Fredriksen δεν κατονόμασε τον επόμενο αγοραστικό του στόχο, ωστόσο το προφίλ της Gener8 ταιριάζει απόλυτα στις περιγραφές. Όμως, αν κάτι επιβεβαιώνουν πηγές της αγοράς τόσο στη Wall Street Journal όσο και στην TradeWinds, είναι το ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο εφοπλιστές έχουν λάβει χώρα και το κλίμα μάλιστα ήταν ιδιαίτερα φιλικό.

    Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr όταν είχε κυκλοφορήσει η φήμη στην αγορά για ενδεχόμενη συγχώνευση Frontline-Gener8, τα δεδομένα στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων θα αλλάξουν σημαντικά καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της online πλατφόρμας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, η νέα εταιρεία που θα δημιουργήσουν οι δύο μεγάλες ναυτιλιακές θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Παράλληλα, ο ισχυρός στόλος που θα δημιουργηθεί θα αποτελείται από 86 δεξαμενόπλοια, συνολικής χωρητικότητας 17,544 εκατ.-dwt και συνολικής αξίας 4,073 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται μάλιστα ότι, με βάση την αξία του στόλου, η νέα ναυτιλιακή θα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την Cosco να την ακολουθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Βερνίκος: Η νέα στρατηγική συνεργασία της Vernicos Tugs & Salvage

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Πώς ένα πλοίο χρηματοδότησε την εξαγορά του ΔΟΛ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευάγγελος Πιστιόλης: Η επόμενη κίνηση του εφοπλιστή



    ΣΧΟΛΙΑ