• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Ο εφοπλιστής έκανε την έκπληξη και κέρδισε, κόντρα στις προσδοκίες

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών που προέβλεπαν ζημίες και αντ’ αυτού να εμφανίσει κέρδη στο 4ο τρίμηνο η ναυτιλιακή Dorian LPG, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Γιάννης Χατζηπατέρας, παρά τις πιέσεις που δέχεται η αγορά υγραερίου το τελευταίο διάστημα.

    Ειδικότερα, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή, κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του οικονομικού έτους 2016-2017, κατέγραψε κέρδη ύψους 2 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών ύψους 20,16 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,04 δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα εμφανίσει ζημίες ανά μετοχή ύψους 0,15 δολαρίων λόγω της δύσκολης αγοράς υγραερίου (LPG).

    Χατζηπατέρας

    Ωστόσο, για τη χρήση του οικονομικού έτους 2016-2017, η Dorian LPG κατέγραψε ζημίες ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών ύψους 130 εκατ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2015-2016, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

    Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της πιεσμένης αγοράς LPG ήταν και το ύψος του ισοδύναμου χρονοναύλωσης (TCE) του στόλου της εταιρείας που ελέγχει ο κ. Χατζηπατέρας, που κυμάνθηκε στα 24.677 δολάρια ημερησίως για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2017, έναντι TCE ύψους 46.376 δολαρίων το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (μειωμένο κατά 46,8%). Αντίστοιχα, για τη χρήση του οικονομικού έτους 2016-2017 συνολικά, το TCE του στόλου διαμορφώθηκε στα 22.037 δολάρια ημερησίως (μειωμένο κατά 60%).

    Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), για τη χρήση του 4ου τριμήνου του οικονομικού έτους 2016-2017, διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. δολάρια, έναντι EBITDA ύψους 59,07 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

    Ο κ. Χατζηπατέρας, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα επεσήμανε ότι «Τα αποτελέσματα που εμφανίσαμε αντανακλούν την σταθερή στρατηγική ναύλωσης που ακολουθούμε καθώς και τις διαρκείς προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τον έλεγχο του κόστους. Στόχος μας παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση της εταιρείας εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο ευελπιστούμε να βελτιωθεί. Έχουμε ενεργήσει προληπτικά για να ενισχύσουμε τον ισολογισμό και τη ρευστότητά μας με σκοπό να τοποθετηθούμε στρατηγικά ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιάσει η αδύναμη αγορά, πάντα με γνώμονα τη σωστή διαχείριση των κεφαλαίων μας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η νέα στρατηγική κίνηση του Βαρδή Βαρδινογιάννη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Παρελθόν (για την ώρα) η διαγραφή από το NASDAQ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Ξηραδάκης: Επανεξελέγη στην προεδρία του Propeller Club



    ΣΧΟΛΙΑ