• Business

    Τράπεζες: Οι προβλέψεις των αναλυτών. Ποιος απειλεί τους στόχους του 2017;


    Πρόοδο σε βασικά μεγέθη και κάποια επιστροφή σε κανονικότητα δείχνουν τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ανακοινώνουν από σήμερα Τετάρτη οι τράπεζες αλλά οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου 2017 κυριαρχούν στο ενδιαφέρον των αναλυτών αφού αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.

    Σήμερα το απόγευμα δημοσιοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα η Eurobank, αύριο η Αlpha Bank και η Εθνική και την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς και, όπως αναμένεται στα conference call που θα ακολουθήσουν, τα ερωτήματα θα επικεντρωθούν περισσότερο στις τρέχουσες τάσεις και στη δυνατότητα του κλάδου να «πιάσει» τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και να υλοποιήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

    Ήδη, για πρώτη φορά οι αναλυτές και οι εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων έχουν αρχίσει να ρωτούν τους Έλληνες τραπεζίτες για τις εκτιμήσεις τους για τα stress tests του επόμενου έτους, κάτι που δείχνει τον προβληματισμό τους για την πορεία των πρώτων μηνών του 2017. Όπως τονίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών, τα μακροοικονομικά προβλήματα είναι η κεντρική ανησυχία των επενδυτών αλλά και των ίδιων των τραπεζιτών.

    Η οριακή κερδοφορία του 2016 ήταν μια «υπόσχεση» του κλάδου προς τους επενδυτές, με την έννοια ότι θα επισφράγιζε μια σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και με προοπτική ενίσχυσης των κερδών το 2017.

    Η δυναμική αυτή ανακόπηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε σε εκροή καταθέσεων της τάξης των 4 δισ. ευρώ και νέες επισφάλειες ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο λογαριασμός της αβεβαιότητας μπορεί να μειωθεί εάν κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, αφού θα ξεκινήσει μια περίοδος ανάκαμψης με εμπέδωση της εμπιστοσύνης και βελτίωση σε όλα τα μέτωπα.

    Όσον αφορά το 2016, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι συστημικές τράπεζες κατάφεραν να «γυρίσουν το παιχνίδι», βελτιώνοντας την οργανική κερδοφορία και την ποιότητα ενεργητικού. Πρόοδος καταγράφηκε στις λειτουργικές δαπάνες με τη βοήθεια των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου ενώ μειώθηκε η εξάρτηση από το ευρωσύστημα – και κυρίως από τον δαπανηρό ELA, ο οποίος όμως επανήλθε ήδη δυναμικά. Πιεσμένα πάντως παρέμειναν τα έσοδα από τόκους, στο επίπεδο του τρίτου τριμήνου.

    Στο ίδιο επίπεδο διατηρήθηκαν οι προμήθειες, καθώς έχουν αποπληρωθεί οι τίτλοι του Πυλώνα ΙΙ και έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές με κάρτες που ενισχύουν τα έσοδα του κλάδου.

    Παρά το κακό ξεκίνημα της χρονιάς οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για τις προοπτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς τρεις παράγοντες παραμένουν ακέραιοι: το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον από το 2016 (ανάπτυξη αντί ύφεσης το 2016), η βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs και ποσοτικοί τριμηνιαίοι στόχοι που προσθέτουν πίεση στις τράπεζες για να αποδώσουν. Παρόλα αυτά η καθυστέρηση στην αξιολόγηση μπορεί να δημιουργήσει πίεση στη μακροοικονομική εικόνα, σημειώνουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην κορυφή των Υπηρεσιών Θεματοφυλακής η Τράπεζα Πειραιώς σε Παγκόσμιο Επίπεδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου: Tα deals που ετοιμάζει στην Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Πραγματική βοήθεια σε πάνω από 22.000 αγρότες και 250 επιχειρήσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ