• Business

    Ξεχάσατε να δηλώσετε τα εισοδήματα σας; Ιδού τι πρέπει να κάνετε

    συντάξεις λεφτά πληρωμές ΕΦΚΑ


    Τη δυνατότητα στους… ξεχασιάρηδες φορολογούμενους να αποκαλύψουν επιπλέον εισοδήματα τα οποία μέχρι πρότινος κρατούσαν κρυφά, στο πλαίσιο της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω τροποποιητικών δηλώσεων.

    Προσοχή όμως: όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή μία τροποποιητική δήλωση είναι να μη μειώνεται η φορολογητέα ύλη και έτσι το ύψος της φορολογικής οφειλής, δηλαδή η δήλωση να είναι χρεωστική ή μηδενική σε σχέση με αυτήν που έχουν ήδη υποβάλει. Άρα, η τροποποιητική δήλωση είναι μόνο για όσους έχουν περισσότερα κρυφά εισοδήματα να αποκαλύψουν, ή για όσους έχουν κάνει κάποιο λάθος στην αρχική τους δήλωση, το οποίο δεν επηρεάζει όμως τη φορολογητέα ύλη. Δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη εισπραχθεί μέσω της ρύθμισης.

    Εξάλλου, δεν υπάγονται στη ρύθμιση αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με τις οποίες δηλώνεται ζημία της χρήσης στην οποία αφορά η δήλωση, ανεξάρτητα αν από τη δήλωση προκύπτει παράλληλα και υποχρέωση καταβολής τέλους ή εισφοράς (π.χ. τέλος επιτηδεύματος, τέλος χαρτοσήμου), εκτός αν με αυτές μειώνεται η ζημία που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση. Επίσης στις ρυθμίσεις δεν δύνανται να υπαχθούν οι σύζυγοι ή συγγενείς των προσώπων της παραγράφου αυτής (πρωθυπουργοί, υπουργοί, κ.λπ.), εξ αίματος ή και εξ αγχιστείας μέχρι και β’ βαθμού.

    Τι γίνεται με δωρεές και γονικές παροχές

    Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και να δηλώσουν ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή. Ωστόσο τα ποσά αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος Τα ποσά αυτά δύνανται να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση, για τα επόμενα έτη (από το έτος υποβολής της δήλωσης και μετά). Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται το πραγματικό γεγονός της δωρεάς ή της γονικής παροχής (π.χ. αναλήψεις και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δικαιολόγηση της πηγής προέλευσης των σχετικών κεφαλαίων.

    Τι ισχύει για τις δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα

    Αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών των ετών 2014, 2015 υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet. Εφόσον γίνει αποδεκτή η υποβολή της κατάστασης, στη συνέχεια προσέρχεται ο φορολογούμενος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου δηλώνονται τα εξής:

    α) ο αύξων αριθμός καταχώρησης (αριθμός υποβολής Taxisnet), ο οποίος είναι και ο αριθμός της δήλωσης

    β) η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης

    γ) το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του φορολογουμένου

    δ) ο Α.Φ.Μ του φορολογουμένου

    ε) η περίοδος και το έτος που αφορά η υποβληθείσα δήλωση

    στ) η φράση ότι “η δήλωση υποβλήθηκε βάσει των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 61 του ν. 4446/2016” και στις περιπτώσεις υποβολής δήλωσης ατομικών επιχειρήσεων αναγράφεται επιπλέον από τον υπόχρεο και ότι “Δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του ν.4446/2016”.

    Πάντως, τονίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, από τις οποίες δεν προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης (όπως δηλώσεις παύσης εργασιών), δεν αποκαθιστά παραβάσεις όπως αυτές της μη διαφύλαξης βιβλίων, στοιχείων ή ΦΗΜ, μη προσκόμισης βιβλίων, κ.λπ., για τις οποίες επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η friends4media Group εξαγόρασε το Quizdom

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την απόφαση του ΣτΕ για τους αναδρομικούς ελέγχους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η αντιπολίτευση «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα: Πού είδε χαρούμενα πρόσωπα;



    ΣΧΟΛΙΑ