• Business

    XA: Κρίσιμη εβδομάδα για τις μετοχές. Τι να προσέξετε


    Από τα… χείλη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κρέμονται οι επενδυτές, καθώς από την έκβαση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του Χρηματιστηρίου αυτήν την εβδομάδα, με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Βέβαια, λίγοι είναι οι αισιόδοξοι που περιμένουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρξει οριστική λύση, αν και ακόμα και κάποιες θετικές ενδείξεις για συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα επικυρωθεί από ένα έκτακτο Eurogroup, μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες που θα φέρουν το Χρηματιστήριο σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο, υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξοι που βλέπουν τη συμφωνία να καθυστερεί και να μεταφέρεται για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ή και ακόμα πιο μετά, κρίνοντας πως οι διαφωνίες του Βερολίνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους είναι τέτοιες που δεν μπορούν να γεφυρωθούν σύντομα.

    Πάντως, άπαντες θεωρούν πως το Βερολίνο δεν θα ρισκάρει να βυθιστεί η Ελλάδα σε μία ακόμα κρίση αβεβαιότητας, και έτσι η πιθανότερη έκβαση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι μία “τσαπατσούλικη” συμφωνία που δεν θα είναι ούτε καλή, ούτε κακή, αλλά απλώς ένα βήμα προς την τελική συμφωνία, και επομένως δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις θέσεις των επενδυτών. Εκτός βέβαια και αν γίνει η έκπληξη σήμερα και έχουμε μία “καλή” απόφαση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ – σε αυτήν την περίπτωση είναι βέβαιο πως θα έχουμε “ράλι” στο Χρηματιστήριο.

    Όπως πάντα, κομβικό ρόλο για την πορεία του γενικού δείκτη θα διαδραματίσει ο τραπεζικός δείκτης, που καθορίζει τις εξελίξεις, και από τις τοποθετήσεις των μεγάλων funds στις τραπεζικές μετοχές θα κριθεί αν η αγορά θα πάει πάνω από τις 800 μονάδες ή θα υποχωρήσει προς τις 750.

    Όσον αφορά σε ενδεχόμενες εξωτερικές πιέσεις, οι φόβοι για απότομη διόρθωση στη Wall Street φαίνονται να απομακρύνονται, και έτσι δεν αναμένεται κάποια σημαντική επίδραση στην ελληνική αγορά.

    Από την άλλη, οι επενδυτές αναμένουν αυτήν την εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν αρκετές εισηγμένες, και κυρίως τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (σήμερα), της Grivalia (σήμερα), της Εθνικής Τράπεζας (την Τετάρτη), της Τράπεζας Πειραιώς (την Τετάρτη) και της Motor Oil (την Τετάρτη).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα στοιχεία στην απαγωγή Λεμπιδάκη: Πώς θα βρει η οικογένεια τα λύτρα των 50 εκατ.;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ στον πόλεμο για το χρέος. Όλες οι εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος επιχειρηματίας έχει , κατά τον Αλαφούζο “και χρέη και θράσος”;



    ΣΧΟΛΙΑ