• Business

    Τι συμβαίνει με το deal Καλογήρου (Λεμονής) και Σάμι Φάις;

    Φάις Καλογήρου

    O επιχειρηματίας Σάμι Φάις με την σύζυγο του Μαρία Καλάβρια


    Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται πλέον η τύχη του deal για τη διάσωση της υπερχρεωμένης αλυσίδας καταστημάτων Καλογήρου, καθώς για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, το οποίο έχει καταθέσει ο γνωστός επιχειρηματίας Σάμι Φάις, πρέπει οι τράπεζες να το εγκρίνουν.

    Το αν οι τράπεζες θα δώσουν το “ΟΚ” για την υλοποίηση της συμφωνίας θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη η μία από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες έχει δώσει την έγκρισή της, ενώ μία άλλη εκφράζει ενστάσεις σε επιμέρους σημεία.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο της πρότασης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχθούν ένα “κούρεμα” οφειλών της τάξεως του 40%, με το υπόλοιπο των οφειλών να εξοφλείται σε 48 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα περάσει και το σύνολο των ακινήτων της επιχείρησης. Αντίθετα, δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές της αλυσίδας, ενώ άμεσα θα καταβληθούν οι οφειλές στους εργαζομένους, καθώς και τα οφειλόμενα μισθώματα, ενώ ως προς τα χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ρύθμιση οφειλών σε 180 δόσεις.

    Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο Σάμι Φάις θα γίνει μεγαλομέτοχος της επιχείρησης, με την οικογένεια Λεμονή να παραμένει στην εταιρεία ως μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό κοντά στο 15%.

    Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες να δώσουν το “πράσινο φως”. Έπειτα, πιθανόν στα τέλη του μήνα, θα κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ ασαφές παραμένει το ποιος θα αναλάβει την ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για το διάστημα μέχρι την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θωμάς Λιακουνάκος: Το κύκλωμα του δικηγόρου που ήθελε 150.000 ευρώ για να τον πάει στο Ψυχιατρείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με ανανεωμένο ηθικό (μετά από μήνες) οι Έλληνες τραπεζίτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Του έδωσαν 38 εκατ. ευρώ και δίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Λέγεται διαπλοκή αυτό;



    ΣΧΟΛΙΑ