• Business

    ΣΟΚ : Θα κάνουν 250 κατασχέσεις κάθε μια ώρα


    Αντιμέτωποι με ένα πραγματικό “τσουνάμι” κατασχέσεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η εφορία βάζει μπρος ένα σχέδιο μαζικών δεσμεύσεων λογαριασμών και μισθών (τα λεγόμενα “αναγκαστικά μέτρα”) προκειμένου να μειωθούν με το… ζόρι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει τη διενέργεια περίπου 50.000 κατασχέσεων κάθε μήνα – περίπου 2.000 τη μέρα, ή αν προτιμάτε, περίπου 250 κάθε ώρα. Ο αριθμός είναι τρομακτικός, αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός κατασχέσεων που έγιναν συνολικά σε ολόκληρο το πρώτο πεντάμηνο του έτους ανέρχεται σε 91.104, ήτοι περίπου 730 τη μέρα!

    Το πρόβλημα είναι μεγάλο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για την ώρα κατάφερναν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αυτά μέχρι τον Μάιο είχαν επιβληθεί σε περίπου 930.000 οφειλέτες, από τους συνολικά 1,6 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου στους οποίους θα μπορούσαν δυνητικά να επιβληθούν. Αναπόφευκτα, και οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο “στόχαστρο” της εφορίας τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του “σαφάρι” για την είσπραξη φορολογικών εσόδων.

    Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των οφειλετών θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς από τον ερχόμενο μήνα ξεκινά η υποχρέωση καταβολής του “φουσκωμένου” φόρου εισοδήματος σε δόσεις, ενώ ακολουθεί ο δυσβάσταχτος ΕΝΦΙΑ, και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις οφειλές τους, λόγω της εξωφρενικής υπερφορολόγησης, με αποτέλεσμα να βρεθούν και αυτοί στο μάτι του “κυκλώνα” των κατασχέσεων.

    Βέβαια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των σχεδόν 4 εκατομμυρίων οφειλετών, που συνολικά οφείλουν κάτι παραπάνω από 95 δισεκατομμύρια ευρώ, χρωστά λιγότερα από 500 ευρώ (μάλιστα, πάνω από 500.000 οφειλέτες χρωστούν λιγότερα από 10 ευρώ!), ενώ πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που χρωστούν μεγάλα ποσά – χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 75% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (περίπου 72 δισ. ευρώ!) οφείλεται από το 0,1% των οφειλετών. Πρόκειται για οφειλές που σε μεγάλο βαθμό δεν θα εισπραχθούν ποτέ, καθώς αφορούν σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή σε επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει…

    Αντίθετα, το “σαφάρι” της εφορίας θα πλήξει κυρίως αυτούς τους… κακομοίρηδες που χρωστούν λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ – και φυσικά δεν θα αποδώσει τα δισεκατομμύρια που ίσως να ονειρεύονται στο υπουργείο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιώτης Λάμψιας: Τα ΝΕΑ, το νέο αφεντικό και το επιβλητικό σκάφος των 30 μέτρων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνονται συνεχώς οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ekol: Οι Τούρκοι που θέλουν να κάνουν το Λαύριο εμπορευματικό hub



    ΣΧΟΛΙΑ