• Business

    Σκληρό ροκ: To μυστικό σχέδιο της Εφορίας για τις 100 δόσεις

    φοροδιαφυγή


    Ακόμα πιο ανελέητη θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Εφορία με τους φορολογούμενους, εξαντλώντας αυτή τη φορά την αυστηρότητά της προς εκείνους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την τακτοποίηση των παλαιότερων οφειλών τους.

    Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν σήμερα ένα περιθώριο 15 ημερών για να καλύψουν τις νέες φορολογικές τους οφειλές από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους, χωρίς να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μπορούν, δηλαδή, να πληρώσουν με καθυστέρηση λίγων ημερών τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, χωρίς να διακινδυνεύσουν να μείνουν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

    Από την 1η Ιανουαρίου αυτό το περιθώριο των 15 ημερών… εξαφανίζεται. Η Εφορία δεν θα δείχνει καμία επιείκεια, δεν θα δίνει καμία περίοδο χάριτος, και όποιος καθυστερεί έστω και για μία μέρα να πληρώσει τις φορολογικές του οφειλές θα μένει “ξεκρέμαστος”, αφού θα χάνει τη ρύθμιση. Η κατάργηση αυτής της περιόδου χάριτος είναι κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ήδη από την πρώτη αξιολόγηση, και τίθεται σε ισχύ από την πρώτη μέρα του ερχόμενου έτους.

    Μοναδική “διέξοδος” για τους φορολογούμενους ώστε να αποφύγουν την απώλεια της ρύθμισης, αν δυσκολεύονται να καλύψουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην οποία μπορούν να εντάξουν τις νέες οφειλές τους, ώστε αυτές να εμφανίζονται ως ρυθμισμένες και όχι ως εκπρόθεσμες. Όμως κι αυτό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αφού η ηλεκτρονική εφαρμογή που υποτίθεται ότι θα υπήρχε για αυτήν τη διαδικασία έχει μείνει στα χαρτιά, και για να μπει κανείς σε αυτήν τη ρύθμιση πρέπει να υποβάλει χειρόγραφα τη σχετική αίτηση και να ταλαιπωρηθεί στην Εφορία.

    Όμως αυτή η διαδικασία θα είναι από το νέο έτος μονόδρομος για όσους κινδυνεύουν να καθυστερήσουν έστω και για μία μέρα τις πληρωμές τους, αν δε θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Εξετάζουν (ξανά) την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη μεγατόνων: Δικηγόρος με απόφαση δικαστηρίου μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Γιατί ο κροίσος Mr Jumbo προτιμά να παίζει μπάλα στη Β’ και Γ’ Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ