• Business

    Βελτιωμένες οι τιμές στην αγορά LPG στο α’ τρίμηνο 2017 – Ποιες είναι οι προοπτικές

    Dorian LPG Γιάννης Χατζηπατέρας

    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου τύπου eco-VLGC “Challenger” της Dorian LPG είναι χωρητικότητας 84.000-cbm και κατασκευής του έτους 2015


    Οι αυξημένες εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι αυξημένες εισαγωγές στις χώρες της Ασίας οδήγησαν σε βελτίωση των τιμών ναύλωσης στην αγορά του LPG κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως σημειώνει η ναυτιλιακή εταιρεία BW LPG, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το α’ τρίμηνο του 2017.

    Όπως αναφέρει ειδικότερα η BW LPG, η άνοδος των εισαγωγών LPG έφτασε το 40% στην Ινδία, το 21% στη Νότια Κορέα και το 9% στην Κίνα κατά το α’ τρίμηνο 2017, συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο 2016, ενώ παράλληλα οι θαλάσσιες εξαγωγές LPG από τις ΗΠΑ ανήλθαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους σε περίπου 8,1 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 1,7 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση.

    Έτσι, ο μέσος όρος της τιμής για τη ναύλωση ενός πλοίου VLGC διαμορφώθηκε στα 15.800 δολάρια ημερησίως, ή 29,7 δολάρια ανά τόνο.

    Εξάλλου, κατά το α’ τρίμηνο του έτους ο παγκόσμιος στόλος των πλοίων VLGC αυξήθηκε κατά πέντε πλοία, ενώ ένα μόνο πλοίο πωλήθηκε προς διάλυση και δεν υπήρξε καμία νέα παραγγελία. Επιπλέον 21 νεότευκτα πλοία είναι προγραμματισμένα για παραλαβή εντός του 2017, άλλα 5 το 2018, 6 το 2019 και 2 το 2020.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BW LPG, “η βραχυπρόθεσμη εκτίμησή μας παραμένει επιφυλακτική καθώς μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, με συνεχιζόμενη στενότητα φορτίων στη Μέση Ανατολή, υψηλές εσωτερικές τιμές LPG στις ΗΠΑ και σημαντικές παραδόσεις νεότευκτων πλοίων για το υπόλοιπο του έτους 2017”. Η ναυτιλιακή αναμένει πτωτικές πιέσεις στις τιμές στην αγορά, ενώ σημειώνει πως “τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ανεβάζουν τις εγχώριες τιμές LPG, έως ότου επανέλθει η αισιοδοξία ότι τα αμερικανικά αποθέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά για την συνήθη ζήτηση θέρμανσης της χειμερινής περιόδου. Διατηρούμε την άποψή μας ότι η ανανεωμένη αμερικανική παραγωγή LPG είναι το κλειδί […] για μία πιο διατηρήσιμη ανάκαμψη”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε μπελάδες η Seanergy Maritime: Η επιστολή του Nasdaq και η περίοδος χάριτος των 180 ημερών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Πούλησε «χαρτιά», πήρε 83 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ