• Business

    Τα… μικρά βήματα της Aegean Marine έπεισαν τους επενδυτές – Θεαματική άνοδος για τη μετοχή της εταιρείας

    Aegean Marine Petroleum Network


    Τα οικονομικά αποτελέσματα β΄τριμήνου 2017 της ναυτιλιακής Aegean Marine Petroleum μπορεί να έδειξαν δραματική μείωση των κερδών της εταιρείας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σε επίπεδα ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, όμως η αντίδραση των επενδυτών στην ανακοίνωσή τους ήταν απροσδόκητα θετική.

    Η μετοχή της Aegean Marine στον δείκτη NYSE εκτοξεύθηκε την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε ποσοστό 22,4%, ξεπερνώντας τα 5 δολάρια και ενισχύοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά σχεδόν 35 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μέρα.

    Εξηγώντας την εξέλιξη αυτή, ο αναλυτής της Stifel, Benjamin Nolan, επεσήμανε ότι οι διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία (μεταξύ αυτών η αποχώρηση του προέδρου Πήτερ Γεωργιόπουλου από το διοικητικό συμβούλιο) αποτιμώνται θετικά από την αγορά ως “μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

    “Είναι σημαντικό ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να λαμβάνει σαφή βήματα ώστε να ισορροπήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και να αυξήσει τη διαφάνεια”, είπε ο αναλυτής της Stifel, σύμφωνα με το TradeWinds, και πρόσθεσε: “Ο Jonathan McIlroy, ως νέος πρόεδρος της εταιρείας, κατέστρωσε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των περιουσιακών στοιχείων της, καθώς και βήματα για την οργανική της ανάπτυξη”.

    Όμως ο ίδιος παρατήρησε πως οι προκλήσεις παραμένουν στην αγορά, καθώς τα περιθώρια κέρδους περιορίζονται στις κύριες αγορές και οι πλοιοκτήτες είναι πολύ προσεκτικοί με τις δαπάνες τους, λόγω των χαμηλών τιμών των ναύλων. “Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι μόνιμες, και το σημαντικότερο είναι ότι παρά τις συνθήκες αυτές, η εταιρεία συνεχίζει να είναι κερδοφόρα και η δύσκολη αγορά στάθηκε η αφορμή για υπάρξει μία αναζήτηση για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και επικοινωνεί με τους μετόχους της”, σημείωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη της Aegean Marine ανήλθαν στο β’ τρίμηνο 2017 στα 1,7 εκατ. δολάρια, έναντι κερδών 13,5 εκατ, δολαρίων στο β’ τρίμηνο 2016, μία πτώση της τάξεως του 87% σε ετήσια βάση, η οποία αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση από την αγορά της εμπορικής ναυτιλίας και στον υψηλό ανταγωνισμό. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,04 δολάρια, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, που τοποθετείτο στα 0,06 δολάρια ανά μετοχή.

    Ο τζίρος της Aegean Marine αυξήθηκε επίσης θεαματικά, σε ποσοστό 46% σε ετήσια βάση, και διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. δολάρια, όμως ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του κόστους πωληθέντων προϊόντων (cost of goods), κατά 52% σε ετήσια βάση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Deal-σταθμός για τον εφοπλιστή – Έκρηξη της μετοχής κατά 52%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deal-έκπληξη: Η Attica Group «έκλεψε» την Hellenic Seaways μέσα από τα «χέρια» του E. Grimaldi

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Μόλαρης: Πούλησε το παλαιότερο πλοίο της η Empire Bulkers



    ΣΧΟΛΙΑ