• Business

    Σκάνδαλο Petrobras: Κατηγορείται ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης για δωροδοκία

    Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης


    Κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο της Petrobras, που συγκλονίζει τη Βραζιλία εδώ και τρία χρόνια, φέρεται να διαδραμάτισε ένας Έλληνας, ο πρόξενος επί τιμή της χώρας μας στο Ρίο ντε Τζανέιρο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, με τους εισαγγελείς να έχουν βάλει στο στόχαστρο της έρευνάς τους τόσο τον ίδιο, όσο και τον γιο του, Γιώργο, για την κατηγορία της δωροδοκίας.

    Την εμπλοκή του Κ. Κοτρωνάκη στο σκάνδαλο, όπως γράφαμε στο mononews.gr, είχε αποκαλύψει το 2015 ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, σύμφωνα με τον οποίο ο Κ. Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras. Σε αντάλλαγμα ο κ. Κοτρωνάκης φέρεται ότι λάμβανε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τζίρος των συμβολαίων αυτών είναι τεράστιος, όπως και τα κέρδη που απεκόμισαν οι εφοπλιστές που κατόρθωσαν τελικά να κερδίσουν τους ναύλους αυτούς.

    Οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση είναι μεταξύ άλλων ο όμιλος Τσάκου, η Dynacom Tankers Management (Γ. Προκοπίου) και η Dorian Hellas (Γ. Χατζηπατέρας), ενώ στη δικογραφία υπάρχει και το όνομα της Aegean Marine Petroleum Network, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TradeWinds. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία από τις ναυτιλιακές δε διώκεται, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εφοπλιστές γνώριζαν πως γίνονταν παράνομες πληρωμές για λογαριασμό τους, και επομένως δε βρίσκονται υπό διερεύνηση.

    Αντίθετα, στο στόχαστρο των εισαγγελέων, όπως είπαμε, βρίσκεται ο γιος του Κωνσταντίνου Κοτρωνάκη, Γιώργος, του οποίου οι ναυλομεσιτικές εταιρείες GB Maritime και Seaview Shipbroking ερευνώνται, όπως και η βρετανική ναυλομεσιτική Galbraiths.

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το σχέδιο αρχικά περιελάμβανε προμήθειες ύψους 3%, από τις οποίες ο Κόστα έπαιρνε το 40%, ο Κ. Κοτρωνάκης το 20% και ο λομπίστας Χένρι Χόγιερ ντε Καρβάλιο τα υπόλοιπα. Αργότερα στο “παιχνίδι” φέρεται να μπήκε και ο Γιώργος Κοτρωνάκης, λαμβάνοντας μερίδιο 25% των προμηθειών.

    Ερωτηθείς σχετικά από το TradeWinds, ο Γ. Κοτρωνάκης αρκέστηκε να πει ότι οι δικηγόροι του στη Βραζιλία είναι σε επαφή με τις αρχές, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ η Galbraiths ξεκαθάρισε πως δεν ερευνάται στο πλαίσιο της υπόθεσης και δεν έχει ή δεν είχε καμία επαφή με τις αρχές της Βραζιλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάρης Βαφειάς: Επιβεβαιώνει τη σύγκρουση του tanker του με αμερικανικό αντιτορπιλικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό πλοίο συγκρούστηκε με τάνκερ στη Μαλαισία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Deal-μαμούθ στη ναυτιλία: Η Total εξαγόρασε τη Maersk Oil για 7,45 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ