• Business

    Σε υψηλά επίπεδα οι παραγγελίες νέων πλοίων διεθνώς – Θα συνεχιστεί αυτή η τάση;

    shipyard


    Αυξημένες ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα οι παραγγελίες νέων πλοίων, ειδικά στα υγρά φορτία, και το ερώτημα τώρα είναι αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί επί μακρόν, δημιουργώντας νέες ανησυχίες για μελλοντική υπερπληθώρα πλοίων, ή θα κοπάσει σταδιακά.

    Η Allied Shipbroking σημειώνει σε ανάλυσή της ότι την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκαν πολλές συμφωνίες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο στάδιο της φημολογίας, ενώ αποδίδει το αυξημένο ενδιαφέρον για νεότευκτα πλοία εν μέρει στην αύξηση των τιμών στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, που ωθεί πολλούς πλοιοκτήτες στη λύση των νεότευκτων, καθώς και στις “σταδιακά σταθεροποιούμενες τιμές που δίνουν τα ναυπηγεία, πιέζοντας τους άλλους να δώσουν παραγγελίες με βάση τη φημολογία, φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν το περιθώριο να εξασφαλίσουν αυτές τις χαμηλές τιμές προτού αυτό κλείσει”.

    Κατά την εκτίμηση της Allied, “η αλήθεια είναι ότι, με δεδομένη την τρέχουσα δομή κόστους στις κύριες ναυπηγικές χώρες, οι τιμές είναι απίθανο να διατηρηθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Ωστόσο, με δεδομένο το καθεστώς των θεμελιωδών μεγεθών στις κύριες ναυτιλιακές αγορές (ξηρό φορτίο, τάνκερ κλπ), δεν υπάρχει πολλή λογική αυτήν την περίοδο για μία ακόμα υπερβολή στο μέτωπο των νεότευκτων που ουσιαστικά θα πνίξει την αγορά για μία ακόμα φορά με την υπερπληθώρα προσφοράς που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει. Είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο, όμως πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί”.

    Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα πλοία, στην κατηγορία του dry bulk, η Allied διαπιστώνει μία επιβράδυνση της δραστηριότητας, και “δεδομένης της ελαφρώς διορθωτικής στάσης που παρατηρείται στην αγορά των μεταφορών, δεν θα ήταν έκπληξη για κανέναν να δούμε μία στασιμότητα στο ανοδικό μομέντουμ ου έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις τιμές μεταχειρισμένων”.

    Για τα τάνκερ, η Allied επισημαίνει πως η δραστηριότητα στα μεταχειρισμένα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, με το κλίμα στην αγορά να μην είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, και η αιτία για αυτήν την περιορισμένη δραστηριότητα είναι το μειωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι πωλητές στα σημερινά επίπεδα τιμών που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Τρίτο reverse split μέσα σε έναν χρόνο για την DryShips – Καταρρέει η μετοχή της εταιρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση του Mononews: Έκλεισε super deal 150 εκατ. δολ. ο Β. Μαρινάκης



    ΣΧΟΛΙΑ