• Business

    Προχωρά η κατασκευή πέντε νέων aframax για την Kyklades Maritime

    shipyard


    Κανονικά θα προχωρήσει η μεγάλη επένδυση της ναυτιλιακής Kyklades Maritime (συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου), ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει στο mononews.gr πριν από τρεις μήνες.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asiasis, η κορεατική τράπεζα Eximbank παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στα ναυπηγεία Sungdong Shipbuilding για τα πέντε τάνκερ aframax που έχει παραγγείλει η Kyklades Maritime, χωρητικότητας 115.000 dwt το καθένα, κι έτσι η κατασκευή τους θα προχωρήσει βάσει προγράμματος, με τα πέντε πλοία να παραδίδονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν και οψιόν για δύο ακόμα πλοία ίδιων προδιαγραφών.

    Μάλιστα, λέγεται ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος, που είχε διαπραγματευθεί τη συμφωνία με τα κορεατικά ναυπηγεία πριν το θάνατό του τον περασμένο Μάιο, είχε προσεγγίσει την εταιρεία ενέργειας Shell, η οποία και πρόκειται να χρονοναυλώσει τα νεότευκτα aframaxes με ναυλοσύμφωνα διάρκειας πέντε ετών που θα περιλαμβάνουν και options επέκτασης της προκαθορισμένης τους διάρκειας.

    Δεν είναι ακόμα σαφές αν η Kyklades Maritime θα καταβάλλει τελικώς το προαναφερθέν ποσό των 280 εκατ. δολαρίων, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν τα νεότευκτα θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παλαιότερου προτύπου Tier-II του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization-ΙΜΟ), ή αν θα φέρουν τις προδιαγραφές του σύγχρονου προτύπου Tier-III, ώστε να συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία που προβλέπει μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου (Nox). Αν τα νεότευκτα aframaxes κατασκευαστούν κατά το πρότυπο Tier-II τότε θα κοστίσουν 40 εκατ. δολάρια το καθένα, ενώ αν κατασκευαστούν κατά το πρότυπο Tier-III, θα κοστίσουν έως και 1,5 εκατ. δολάρια παραπάνω και η τελική επένδυση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το ποσό των 290,5 εκατ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Έτοιμος να σαρώσει στα βραβεία Lloyd’s List

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια ελληνική εταιρεία πούλησε πλοίο στη διπλάσια τιμή από αυτήν που το αγόρασε πέρυσι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νικόλας Πατέρας: Γιατί πούλησε πλοίο για πρώτη φορά



    ΣΧΟΛΙΑ