• Business

    Ο Fredriksen δείχνει το δρόμο: Έρχονται κι άλλες μαζικές εξαγορές πλοίων στο ξηρό φορτίο;

    John Fredriksen

    John Fredriksen, εφοπλιστής Frontline και Ocean Gold


    H Eagle Bulk Shipping έκανε την αρχή τον Φεβρουάριο, αποκτώντας εννέα πλοία ultramax από την Greenship Bulk Trust. Ακολούθησε η εντυπωσιακή κίνηση της Golden Ocean Group, συμφερόντων του John Fredriksen, να εξαγοράσει το σύνολο του στόλου της ελληνικής εταιρείας Quintana Shipping, με επικεφαλής τον Λευτέρη Παπατρύφωνα. Μήπως βλέπουμε την απαρχή μίας γενικότερης τάσης στην αγορά του ξηρού φορτίου;

    Η απάντηση είναι “ναι”, σύμφωνα με τον Clinton Webb, αναλυτή της Axia Capital Markets, που προβλέπει ότι στο μέλλον θα έχουμε και άλλες μαζικές εξαγορές πλοίων, λόγω της ανάκαμψης στην αγορά του dry bulk, και ειδικά στον τομέα των capesizes.

    Με ένα ενισχυόμενο περιβάλλον στις τιμές των ναύλων, χάρη στην ισχυρή ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά, πιστεύουμε ότι οι μεγάλες αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων μπορεί να επιταχυνθούν φέτος, ανεβάζοντας τις τιμές των assets σε υψηλότερα επίπεδα”, ανέφερε σε πελάτες της Axia ο αναλυτής, εκτιμώντας πως η πρόσφατη κίνηση της Golden Ocean αποσκοπεί στο να επωφεληθεί η εταιρεία από τις ευνοϊκές προοπτικές στην αγορά.

    Πιστεύουμε ότι η αγοραπωλησία σηματοδοτεί μία εκτιμώμενη ευκαιρία εντός του χώρου του ξηρού φορτίου, και ειδικά στα capesizes. Τυχαίνει να συμφωνούμε ότι τα capesizes παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές”, σημείωσε ο Webb, και πρόσθεσε: “Από την αγοραπωλησία, ο Fredriksen κερδίζει επιπλέον μόχλευση και εύρος στο νερό, καθώς το περιβάλλον των τιμών φαίνεται να βελτιώνεται”.

    Ο Webb στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα πλοία που αποκτά η Golden Ocean είναι σχετικά νεαρά σε σχέση με τον διεθνή στόλο και είναι κατασκευασμένα σε νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά ναυπηγεία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο έξυπνη την κίνηση του John Fredriksen.

    Την ίδια άποψη άλλωστε έχει και η JP Morgan, που μετά την ανακοίνωση του deal για τα πλοία της Quintana Shipping προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Golden Ocean, από τα 5,5 δολάρια στα 6 δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Κούστας: Η προθεσμία της 1ης Απριλίου πλησιάζει για την Danaos – Θα πάρει παράταση του waiver;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα κίνηση από τον Γ. Οικονόμου: Παραγγέλνει τέσσερα νέα VLCCs

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια είναι η Γερμανίδα τραπεζίτισσα που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ