• Business

    Α. Φράγκου: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Navios Holdings, παρά τις διευρυμένες ζημίες

    αγγελικη φραγκου

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Διευρυμένες ζημίες παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

    Ειδικότερα, οι καθαρές προσαρμοσμένες ζημίες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο α’ τρίμηνο 2017 στα 39,6 εκατομμύρια δολάρια (0,37 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 29,7 εκατ. δολαρίων κατά το α’ τρίμηνο 2016 (0,32 δολάρια ανά μετοχή), ενώ μειωμένα ήταν τα έσοδα της Navios Holdings, από τα 101 εκατ. δολάρια στο α’ τρίμηνο 2016, στα 95,3 εκατ. δολάρια στο α’ τρίμηνο 2017.

    Μειωμένο ήταν επίσης και το προσαρμοσμένο EBITDA, από τα 30,6 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο στα 17,5 εκατ. δολάρια κατά το α’ τρίμηνο 2017.

    Πάντως, η Αγγελική Φράγκου δε δείχνει να πτοήθηκε καθόλου από τα αποτελέσματα αυτά, αλλά αντιθέτως δήλωσε ικανοποιημένη από τα έσοδα και το θετικό EBITDA, καθώς και από την υψηλή ρευστότητα (138,2 εκατ. δολάρια) με την οποία ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο 2017 η Navios Holdings, επισημαίνοντας πως σε μία αγορά που ανακάμπτει, η εταιρεία είναι σε θέση να απολαμβάνει σημαντική εισροή εσόδων χάρη στην άνοδο των ναύλων.

    Όπως δήλωσε η ίδια: “Η Navios Holdings […] ελέγχει άμεσα 66 σύγχρονα πλοία ξηρού φορτίου και διαχειρίζεται σχεδόν 200 πλοία στον ευρύτερο στόλο της. Το μέγεθος του στόλου παρέχει αγοραστική δύναμη και ευκαιρίες για μείωση του κόστους. Η λειτουργική μας μόχλευση επιτρέπει στα κόστη μας να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των εισηγμένων ανταγωνιστών μας, και η εξοικονόμηση ευνοεί άμεσα τους μετόχους μας. Η ισχύς της υποστήριξης της Navios Holdings επέτρεψε στη Navios Partners να αναπτυχθεί σημαντικά συγκεντρώνοντας 100 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο και φτάνοντας σε συμφωνία για την απόκτηση του στόλου της RMT. Επιπροσθέτως, επέτρεψε στη Navios Containers να συγκεντρώσει ακαθάριστα έσοδα 75 εκατ. δολαρίων στην αρχική της κεφαλαιοποίηση. Η Navios Holdings συμφώνησε επίσης να αναλάβει τον έλεγχο του FSL Trust που διαθέτει 22 πλοία (πέντε containers και 17 τάνκερ), υπό ορισμένους όρους.

    Παράλληλα, η Navios Holdings αποκάλυψε ότι πούλησε δύο πλοία της, τα Navios Ionian (χωρητικότητας 52,100 dwt, κατασκευής 2000) και Navios Horizon (χωρητικότητας 50,300 dwt, κατασκευής 2001, χωρίς να γνωστοποιήσει την τιμή εξαγοράς τους. Πάντως, το VesselsValue εκτιμά πως η αξία και των δύο πλοίων μαζί ανέρχεται στα 12,8 εκατ. δολάρια.

    Όπως εξάλλου αποκαλύπτεται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας, η θυγατρική της με έδρα το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, Navios South American Logistics, απέκτησε δύο τάνκερ που μέχρι πρότινος ναύλωνε: τα Ferni H (χωρητικότητας 16,900 dwt, κατασκευής 2000) και San San H (χωρητικότητας 16,900 dwt, κατασκευής 2010), έναντι 11,2 εκατ. δολαρίων. Η εξαγορά τους χρηματοδοτήθηκε από πενταετές δάνειο ύψους 14 εκατ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Η Scorpio Tankers εξαγόρασε 10 πλοία αξίας 362,5 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Μειώθηκαν στο 1/3 οι ζημίες της Star Bulk μέσα σε ένα χρόνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Απογοήτευση για τα αποτελέσματα τριμήνου της Aegean Marine



    ΣΧΟΛΙΑ