• Business

    Clarksons: Είναι η καλύτερη ευκαιρία της τελευταίας 30ετίας για επενδύσεις στη ναυτιλία

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, οι περιορισμένες παραγγελίες νέων πλοίων και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση είναι οι τρεις παράγοντες που επισημαίνει η Clarksons Platou Securities στην τριμηνιαία ανάλυσή της για την παγκόσμια ναυτιλία, εκτιμώντας πως αυτή είναι μία “χρυσή” ευκαιρία για επενδύσεις στη ναυτιλιακή αγορά, ενδεχομένως η καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 30 ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, οι φετινές παραγγελίες πλοίων κινούνται σε επίπεδα που είναι από τα πιο χαμηλά των τελευταίων 20 ετών, ενώ οι αναλυτές της εταιρείας δηλώνουν αισιόδοξοι ότι “η αύξηση του στόλου θα παραμείνει μικρή, υποστηρίζοντας μία διαρκή άνοδο τα επόμενα χρόνια”.

    Την ίδια ώρα, η αύξηση της ζήτησης φέτος είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων μπορεί να έχουν αυξηθεί κατά 20% φέτος, όμως παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1988!

    Συνολικά, από άποψης αξίας, η τρέχουσα ευκαιρία στην ναυτιλία ίσως να είναι η καλύτερη των τελευταίων 30 ετών”, εκτιμούν οι αναλυτές της Clarksons.

    Αντίστοιχα θετικές είναι και οι εκτιμήσεις τους για τις ναυτιλιακές μετοχές, καθώς οι 58 μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου που παρακολουθεί η Clarksons, αν και τα προηγούμενα τρία χρόνια κινήθηκαν πτωτικά, φέτος καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 11% κατά μέσο όρο, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των Containerships.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Αποκλειστικό: Έλληνας εφοπλιστής αγοράζει τα 7 containerships του Συμεών Παληού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Ναυλώθηκε σε εντυπωσιακή τιμή πλοίο της Star Bulk Carriers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κομφούζιο: Τα ελληνικά πλοία δεμένα στα λιμάνια και τα ξένα αλωνίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ