• Business

    Πολιτικοί και Τραπεζίτες: Με νέα όπλα κάνουν επίθεση εναντίον των κακοπληρωτών


    Κρύος ιδρώτας θα πρέπει να λούζει τους λεγόμενους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” που αποφεύγουν με χρεοκοπίες να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν περιουσία που μπορεί να τα καλύψει, παριστάνοντας τους… ταλαίπωρους επιχειρηματίες που λύγισαν από την κρίση. Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει, και η κρίση αυτή θα είναι πολύ σκληρή.

    Ήδη μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε έως και 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά δεν θα είναι πρώτες κατοικίες, ούτε μικρών επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως προτεραιότητα θα δοθεί στα μεγάλα ακίνητα (είτε εμπορικά, είτε κατοικίες) που έχουν στην κατοχή τους αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι εν τέλει θα κληθούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα έστω και με το… ζόρι. Οι τραπεζίτες είναι σαφείς: μηδενική ανοχή στους “μπαταξήδες”.

    Το μήνυμα αυτό στέλνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, που σε άρθρο του στους Financial Times κάνει λόγο για “αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα” με την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου, στην οποία οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο, εξαλείφοντας τις μεγάλες στρατηγικές χρεοκοπίες.

    Φωκίων Καραβίας Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Όπως σημειώνει ο κ. Καραβίας, περίπου το ένα τέταρτο των “κακών” δανείων εκτιμάται ότι αφορούν σε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που έχουν τα μέσα να τα αποπληρώσουν, αλλά δεν το κάνουν, πιστεύοντας ότι μπορούν να γλιτώσουν ατιμώρητοι. Και όταν αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ακούνε για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγουν… σαμπάνιες, καθώς θεωρούν πως οι τράπεζες θα είναι λιγότερο πιεσμένες να κυνηγήσουν τα “κόκκινα” δάνεια και θα είναι πρόθυμες να διαγράψουν μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους.

    Όμως, ξεκαθαρίζει ο CEO της Eurobank, οι τράπεζες έχουν έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη στον οποίο και πρέπει να παραμείνουν προσκολλημένες και να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καραβίας ουσιαστικά κόβει την… όρεξη των στρατηγικών κακοπληρωτών που σκοπεύουν να συνεχίσουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των οφειλών τους, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια.

    Πέρα όμως από τους τραπεζίτες, σήμερα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα… άκουσαν και από πολιτικό, και συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας έκανε μία ιδιαίτερα επιθετική αναφορά στους “μπαταξήδες”, σχολιάζοντας με νόημα: “Η χώρα χρειάζεται τους υγιείς επιχειρηματίες, και όχι τα λαμόγια που χρεοκωπούν σκοπίμως τις εταιρείες τους”.

    Μητσοτάκης
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, “όχι αυτούς που αφήνουν τις εταιρείες να χρεοκοπούν και βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό”, και θα στηρίξει τις τράπεζες, ζητώντας όμως από τις διοικήσεις ταχεία εκκαθάριση των προβληματικών δανείων για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

    Είναι φανερό ότι ο κλοιός για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στενεύει επικίνδυνα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤτΕ: Αύξηση 1,4 δις ευρώ στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Καραμούζης: Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 80 δισ. ευρώ για να επιστρέψει στο 2010

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκλεισε το deal Siemens-Alstom για την συγχώνευση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων τους



    ΣΧΟΛΙΑ