• Business

    Παρασκήνιο: Γιατί όλοι παίζουν τις μετοχές της ενέργειας (Μυτιλ-ΕΛΠΕ-ΜΟΗ)


    Παραδοσιακά στον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών λέγαμε χαριτολογώντας ότι “κουμάντο” κάνουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που… ανεβοκατέβαζε τον γενικό δείκτη με τα δικά του σκαμπανεβάσματα, λειτουργώντας ως βαρόμετρο για την ελληνική αγορά εν γένει. Όμως φαίνεται πως αυτή η παράδοση αποτελεί πλέον παρελθόν, και γι’ αυτό ευθύνονται τα… απόνερα της οικονομικής κρίσης που άλλαξαν τα δεδομένα και στο Χρηματιστήριο.

    Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, με τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, τη φυγή καταθέσεων, τα capital controls και τα άλλα δεινά που βρήκαν τις τράπεζες, οι μετοχές τους καταβαραθρώθηκαν, και μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει κάπως να επανακάμπτουν, αλλά και πάλι κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το κενό που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες έσπευσαν να το “γεμίσουν” οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας (και ευρύτερα των υποδομών), οι οποίες παρουσιάζουν φέτος ορισμένες από τις καλύτερες αποδόσεις στην ελληνική χρηματαγορά.

    Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η μετοχή της οποίας με “μοχλό” τη μεγάλη συγχώνευση που πραγματοποίησε πρόσφατα ενισχύθηκε τον Αύγουστο κατά 18,6%, με την άνοδο της μετοχής από τις αρχές του έτους να ξεπερνά το 160%!

    Πολύ καλές επιδόσεις έχουν φέτος επίσης οι μετοχές της Ελληνικά Πετρέλαια (άνοδος 72,4% στο 8μηνο), της Motor Oil (+44,3% στο 8μηνο) και της ΜΕΤΚΑ (+40% στο 8μηνο), στηριζόμενες, οι μεν ΕΛΠΕ και Motor Oil στα ρεκόρ κερδοφορίας τους, η δε Μυτιληναίος στη μεγάλη συγχώνευση που υλοποίησε φέτος.

    Τι έκαναν στο ίδιο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές; Την καλύτερη επίδοση (αν εξαιρέσουμε την εκτός συναγωνισμού Attica Bank, που ενισχύεται κατά 224%, αλλά μπήκε στο 2017 με τιμή… 3 σεντς του ευρώ!) την είχε η Eurobank (+40,6% στο 8μηνο), με την Εθνική (+37,5%), την Πειραιώς (+12,7%) και την Alpha Bank (+12,1%) να έπονται. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δει τις μετοχές τους να κατρακυλούν τα προηγούμενα χρόνια, και επομένως η ανάκαμψή τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος, γεγονός που ενισχύει τον ηγετικό χαρακτήρα που έχουν αναλάβει πλέον οι μετοχές της ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατανάλωση και εξαγωγές έφεραν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο α΄εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση κερδών κατά 53% στο α’ εξάμηνο του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανασφάλιστα IX: Έρχονται νέες διασταυρώσεις. Όλο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ



    ΣΧΟΛΙΑ