Νίκος Κοκλώνης
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2014, κι όμως για τον Νίκο Κοκλώνη πρέπει να μοιάζουν με… αιώνα.
Εκείνη τη χρονιά ο Νίκος Κοκλώνης βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξης του. Η Airfasttickets, η εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε ξεκινώντας με κεφάλαια ύψους 60.000 ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είχε τζίρο 550 εκατ. δολάρια, πωλούσε 17 εκατ. εισιτήρια την ημέρα, είχε γραφεία σε όλο τον κόσμο και 420 άτομα προσωπικό στο γραφείο του Πειραιά.
Θεωρείτο ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση της χώρας, ετοιμαζόταν να μπει στον δείκτη Nasdaq και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, διαφημιζόταν παντού, εφημερίδες και περιοδικά αφιέρωναν σελίδες επί σελίδων για τα κατορθώματά της, και ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης απολάμβανε τη δημοσιότητα αυτή, φιγουράροντας τακτικά στις κοσμικές στήλες.
Μάλιστα όπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη του μέσα σε ένα βράδυ είχε ξοδέψει 40.000 στον Παντελιδη.
Σε ερώτηση Ποια είναι η πιο εξωφρενική σπατάλη που είχες κάνει είχε απαντήσει: Γενικά δεν έκανα σπατάλες, αλλά έχει τύχει να πάω στα μπουζούκια στον Παντελίδη και να χαλάσω 40.000 ευρώ σε ένα βράδυ. Έπαθα σοκ όταν είδα το λογαριασμό. Ντρεπόμουν και έλεγα:”Δεν καθόμουν καλύτερα σπίτι μου; Τι βγήκα έξω; Μαζέψτε με”
Το… success story της Airfasttickets
Το success story της Airfasttickets ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Κι όμως, έμελλε να καταρρεύσει αναπάντεχα σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, την ίδια εκείνη χρονιά.
Η αρχή του τέλους ήρθε τον Ιούνιο του 2014, όταν η διεθνής ένωση αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) έκλεισε την πίστωση προς την εταιρεία και την έθεσε σε καθεστώς default λόγω οφειλών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που φερόταν να είχε συσσωρεύσει. Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2016 έδωσε τη δική του εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη:
«Εμείς τα αεροπορικά εισιτήρια τα πληρώναμε κάθε 45 μέρες – όπως λέει ο νόμος στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Επειδή όμως μέσα στο Μάιο διπλασιάσαμε τον τζίρο, η ΙΑΤΑ άρχισε να πανικοβάλλεται, βλέποντας πως το ρίσκο από εμάς είναι τεράστιο, αν κάτι δεν πάει καλά.
Μου ζήτησαν αρχικά να δουν τα οικονομικά στοιχεία και εξήγησα πως μόλις είχα περάσει από ελέγχους για Νasdaq.
Και μου λένε “Επειδή ανεβαίνεις με ρυθμούς 2.000% ανά έτος, για να κρατήσεις την πίστωση που σου έχουμε, πρέπει ή να μας προκαταβάλεις τα χρήματα ή να μας δώσεις 17 εκατομμύρια ευρώ”.
Μου φάνηκαν πολύ λογικά τα 17 εκατομμύρια και τα έδωσα. Μετά από δέκα μέρες όμως μου ζήτησαν άλλα 60 εκατομμύρια.
Αυτό έγινε την ίδια εβδομάδα που έπρεπε να αποδώσω και τα 128 εκατομμύρια για τα εισιτήρια. Ζήτησα, λοιπόν, παράταση τρεις εβδομάδες για να πληρώσω πρώτα τα 128 εκατομμύρια και να προλάβω να μαζέψω τα 60 εκατομμύρια για την εγγυητική, αλλά δεν μου την έδωσαν. Μέσα Ιουνίου μου έκλεισαν τις άδειες».
Όπως και να’χει, μετά από την κίνηση αυτή της ΙΑΤΑ το “παραμύθι” της Airfasttickets τελείωσε.
Ένα χρόνο μετά, ο Νίκος Κοκλώνης πούλησε το 45% της εταιρείας στην Αμερική σε ομάδα Κινέζων επενδυτών έναντι 180 εκατομμυρίων δολαρίων, και η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί στα τέλη του μήνα, ένα χρόνο μετά την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, όταν τα περιουσιακά της στοιχεία (από ηλεκτρικές συσκευές και είδη γραφείου μέχρι… μπιλιάρδο και εξοπλισμό γυμναστηρίου) θα βγουν σε πλειστηριασμό για να καλυφθεί ένα μικρό μόνο μέρος των οφειλών της. Αν, φυσικά, υπάρξουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές…
Πάντως, η περιπέτεια αυτή δε φαίνεται να πτόησε ιδιαίτερα τον Νίκο Κοκλώνη.
Μετά από ένα διάστημα απουσίας από την Ελλάδα, ο ιδρυτής της Airfasttickets επανεμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες με δική του τηλεοπτική εκπομπή ταξιδιωτικού περιεχομένου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 έχει ιδρύσει την Koklonis Group of Companies, με 6 ιντερνετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ταξιδιών.
«Ξαναμπαίνω στο travel, έχω στήριξη από funds, ιδέες και την εμπειρία των λαθών που έκανα για να μην τα επαναλάβω.
Θέλω στα 40 μου να μπορώ να συνεχίσω την Airfastickets από εκεί που την άφησα. Έπεσα από την κορυφή του κόσμου και τώρα ξαναρχίζω από την αρχή», έλεγε τον Φεβρουάριο του 2016 ο Νίκος Κοκλώνης.
Ο πλειστηριασμός
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στις 27 Ιουνίου θα εκπλειστηριαστούν τα κινητά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που είχε έδρα τον Πειραιά.
Η αξία τους έχει εκτιμηθεί σε 44,6 χιλιάδες ευρώ και εάν καταστεί εφικτό να πωληθούν, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αποτελέσει ένα πολύ μικρό τμήμα των υποχρεώσεων της εταιρείας, που, κατά προσέγγιση, τοποθετούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιουσιακά στοιχεία της AirFastTickets περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αντικείμενα γραφείου, μπιλιάρδο, εξοπλισμό γυμναστηρίου, είδη γραφείου και έπιπλα. Είναι άγνωστο εάν θα εμφανιστούν αγοραστές στο Πρωτοδικείο Πειραιά, καθώς, η διαδικασία έχει υπάρξει, στο παρελθόν, άγονη.
Τα αντικείμενα αυτά ανήκαν στην εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, που απασχολούσε περίπου 150 άτομα και διέκοψε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Φ. Μπόμπολα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή 30 εκατ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αργεντινή: Προχώρησε σε δανεισμό ενός αιώνα με επιτόκιο 7,9%
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤτΕ: Στα €3 δισ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του α’ τριμήνου