• Business

    Νέα εξέλιξη: Πώς μπορείτε να μπλοκάρετε τους πλειστηριασμούς της εφορίας. Όλες οι οδηγίες

    daneia


    Με τον κλοιό των κατασχέσεων να στενεύει γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου, που πλέον κοντεύουν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να βρίσκονται προ των πυλών, είναι χρήσιμο να δούμε πώς μπορεί ένας φορολογούμενος να αποφύγει τον πλειστηριασμό του ακινήτου του από την εφορία.

    Τον τρόπο μας τον υποδεικνύει η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Τι λέει λοιπόν η ΑΑΔΕ; Πρώτα απ’ όλα, ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αποφύγει τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, ακόμα κι αν έχει ήδη εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εφόσον προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης του χρέους του. Αν προχωρήσει σε ρύθμιση, και για όσο είναι συνεπής στις δόσεις της ρύθμισης, η εφορία δεν μπορεί να βγάλει το ακίνητό του στο “σφυρί”.

    Σημειωτέον ότι αν έχει ήδη επιβληθεί στον οφειλέτη κατάσχεση στα χέρια τρίτων, τότε η ένταξη στη ρύθμιση δεν αναστέλλει την κατάσχεση, όμως τα ποσά που κατάσχονται αξιοποιούνται για την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης.

    Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΑΑΔΕ, η εφορία έχει το δικαίωμα να μην προχωρήσει σε πλειστηριασμό ακινήτου, εφόσον συντρέχει “σπουδαίος λόγος”. Ποιος λόγος θεωρείται όμως “σπουδαίος”; Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ: “όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας”. Δηλαδή, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο, ή έως 250.000 ευρώ για έγγαμο, με τις προσαυξήσεις 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, τότε η εφορία μπορεί να μην προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

    Δείτε εδώ την απάντηση της ΑΑΔΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON: Παίρνουν τα πετρέλαια της Κέρκυρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστική απόφαση: Απόρριψη του αιτήματος απόδοσης του τέκνου στους πραγματικούς γονείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βέλη Μητσοτάκη προς Τσίπρα: Γιατί δεν αφήνετε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της



    ΣΧΟΛΙΑ