• Business

    Καλούν Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Σκόπια

    • NewsRoom


    Σε μια περίοδο που δεν θεωρείται από τις πιο ευνοϊκές για επενδύσεις στην Ελλάδα, τα Σκόπια καλούν τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ!

    Σχετικό κάλεσμα για συνεργασίες και επενδύσεις απηύθυνε στους Έλληνες επιχειρηματίες ο υπουργός Ρύθμισης-Βελτίωσης Επενδυτικού Κλίματος, καθηγητής Ζόραν Σάπουριτς.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η χώρα επεξεργάζεται την παροχή νέων επενδυτικών κινήτρων, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2018. Θα προηγηθεί σύμφωνα με τον ίδιο δημόσια διαβούλευση, με έμφαση στη στήριξη επενδυτικών εγχειρημάτων υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να έχει κάλλιστα εναλλακτικές θαλάσσιες οδεύσεις για τα προϊόντα της.

    Έδωσε ως παράδειγμα το Δυρράχιο, αλλά «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει για τη χώρα το πιο σημαντικό». Κατά τον κ. Σάπουριτς, η ΠΓΔΜ είναι γενικότερα ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις. Στόχος όμως είναι η παροχή ίσων ευκαιριών σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τιμήσει όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, που είχε υπογράψει και συνάψει η προηγούμενη.

    «Όταν αγοράζεις σπίτι, πρώτα αγόρασε τους γείτονες»

    Η υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδια για θέματα ξένων επενδύσεων, Ζόριτσα Αποστόλκα (Zorica Apostolka), επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Θα βασίζεται στη διαφάνεια και θα στηρίζει τις επιχειρήσεις, στη βάση όμως των πραγματικών και μετρήσιμων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Η ίδια έδωσε έμφαση στην ανάγκη για στενότερες σχέσεις μεταξύ της χώρας της και της Ελλάδας, επικαλούμενη μια παλιά παροιμία: «Όταν αγοράζεις σπίτι, πρώτα αγόρασε τους γείτονες, γιατί χωρίς γείτονες, είσαι μόνος».

    Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων έγιναν στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώνει στα Σκόπια το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ειρήνη στην περιοχή, που στηρίζει το ίδιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την Ένωση Επιμελητηρίων της ΠΓΔΜ (MCC).

    Αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ εμφανίστηκε, ο Ντέιβιντ Φίλιπς (David L. Phillips), διευθυντής του προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    Όπως επισήμανε ο κ. Φίλιπς, στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί γέφυρα συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό διότι αμφότερες έχουν συμφέρον να εργάζονται μαζί, όπως είπε. Αυτό «μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον αντιληφθούν την αναγκαιότητά του οι κοινωνίες των πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων».

    «Μετά από τρία χρόνια που χτίζουμε αυτές τις γέφυρες, αισθάνομαι σήμερα πιο αισιόδοξος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Φίλιπς .

    Κατά τον κ. Φίλιπς, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πολύ θετική στάση, ενώ υπάρχουν πλέον ελπίδες ότι η νέα διεπαφή μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών των δύο χωρών θα δημιουργήσει σταδιακά κρίσιμη μάζα φιλικών σχέσεων, που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα δώσει στις δύο χώρες τη δυνατότητα να ξεπεράσουν όσα τις χωρίζουν.

    Σημαντική και για τις δύο χώρες η αναβάθμιση του λιμένος της Θεσσαλονίκης

    Την εκτίμηση ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-ΠΓΔΜ μπορεί να ενισχυθεί μέσω της συνεργασίας, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Κυριάκος Λουφάκης.

    Τόνισε ότι ιδίως η παραχώρηση του 67% του λιμένος της Θεσσαλονίκης σε παγκόσμιο διαχειριστή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και τις δύο χώρες.

    «Ο σίδηρος και ο χάλυβας είναι η πιο σημαντική βιομηχανία για το διμερές εμπόριο, καθώς η αξία των αγαθών του είδους έφτασε στα 79 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η πιο σημαντική εξαγωγική πύλη για τα καταναλωτικά αγαθά και των δύο χωρών. Συνεπώς, η εκ νέου ανάπτυξη του ΟΛΘ αναμένεται να δώσει ώθηση στις ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις. Επιπλέον, η μεταποιητική βιομηχανία και η εγχώρια παραγωγή στα Σκόπια μπορούν να ωφεληθούν επίσης» σημείωσε ο δρ Λουφάκης.

    Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Ελλάδας και άρα η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές.

    Το συνολικό διμερές εμπόριο ανήλθε σε 787 εκατ. ευρώ το 2016, έχοντας σημειώσει μείωση της τάξης του 6,9%, σε σχέση με το 2015, ενώ η Ελλάδα είναι ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα διαμορφώθηκαν στα 566 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση εν συγκρίσει με τα 586 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

    Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στην ΠΓΔΜ, άμεσες και έμμεσες, που υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργήσει περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ, παρότι δεν καταγράφονται στο σύνολό τους στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η επενδυτική επέκταση στη γειτονική χώρα γίνεται μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο.

    Η πολιτική κρίση των προηγούμενων μηνών επηρέασε και τις ελληνικές επιχειρήσεις, στον κλάδο των κατασκευών (είτε απευθείας είτε μέσω υπεργολαβιών). Γενικότερα προκάλεσε μια οπισθοχώρηση ξένων επενδυτών, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 20%.



    ΣΧΟΛΙΑ