• Business

    Καλογήρου: Προσωρινή προστασία από τους πιστωτές

    Λεμονή

    Οικογένεια Λεμονή


    Δεκτή έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση της οικογένειας Λεμονή (καταστήματα Καλογήρου) για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, η οποία εκδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

    Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτό θα σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να κατατεθεί η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της αλυσίδας καταστημάτων Καλογήρου, και υπό τον όρο ότι αυτή θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου, οι πιστωτές της δεν μπορούν να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση ή σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξυγίανσης της Καλογήρου υπεγράφη στις 21 Ιουνίου και προβλέπει τη μεταβίβασή της σε εταιρεία συμφερόντων του Σάμι Φάις, μέσα από την διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο κ. Φάις θα ελέγχει ποσοστό της τάξης του 65%-75%, τα Αττικα Πολυκαταστήματα θα συμμετέχουν μεταξύ 10%-20% ενώ η οικογένεια Λεμονή θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 15%, καθώς φέρεται να προσέφερε προσωπικές εγγυήσεις.

    Παράλληλα, οι μέτοχοι της νέας εταιρείας οφείλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Φάις δίνει και προσωπικές εγγυήσεις (ύψους 4 εκατ. ευρώ), ώστε η νέα εταιρεία να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Οι προμηθευτές προγραμματίζεται να εξοφληθούν στο ακέραιο χωρίς «κούρεμα» ενώ άμεσα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να εξοφληθούν μερικώς τα απλήρωτα ενοίκια ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ρυθμιστούν και θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις.

    Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015, οι υποχρεώσεις της Λεμονής είχαν διαμορφωθεί σε 61,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές έφταναν στα 27,8 εκατ. ευρώ.

    Η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας αναμένεται εντός του έτους, πιθανόν το φθινόπωρο.



    ΣΧΟΛΙΑ