• Business

    Hyundai – Kia Motors: Εξυγίανση με νέα κεφάλαια. Τι θα κάνει το νέο αφεντικό

    Θεόδωρος Βασιλάκης Όμιλος Βασιλάκη

    Θεόδωρος Βασιλάκης


    Τη θέση του στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου ενισχύει έτι περαιτέρω ο όμιλος Βασιλάκη, στον έλεγχο του οποίου περνούν οι εταιρείες Hyundai Ελλάς και Autodeal (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Kia Motors στην Ελλάδα), καθώς και το δίκτυο της Autopoint.

    Πρόκειται για τις εταιρείες του ομίλου Δάβαρη, για τις οποίες στα τέλη του 2016 είχαν κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συμφωνίες εξυγίανσης, που πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκαν, ανάβοντας το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσής τους.

    Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν “γενναία” διαγραφή οφειλών προς τις τράπεζες, καθώς και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις δύο από τις τρεις εταιρείες, τις οποίες ο όμιλος Βασιλάκη θα καλύψει κατά 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα παραμείνει στον βασικό τους μέτοχο Παναγιώτη Δάβαρη, αν και ενεχυριασμένο στις τράπεζες.

    Οι λεπτομέρειες της εξυγίανσης

    Ειδικότερα, για τη Hyundai Ελλάς, που την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 παρουσίαζε τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 78,9 εκατ. ευρώ και μη τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 23 εκατ. ευρώ, προβλέπεται ότι θα καλύψει οφειλές ύψους 26 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω της μεταβίβασης ακινήτων της στην Αττική, τη Μύκονο, την Κύθνο και τη Ρόδο. Παράλληλα, ο Παναγιώτης Δάβαρης, καθώς και οι συμβαλλόμενοι εγγυητές Δάβαρης Μύκονος ΕΠΕ και Δάβαρης Αράχωβα ΕΠΕ, θα αποπληρώσουν δάνεια ύψους 3,6, 4,6 και 17,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank.

    Ακόμα 12 εκατομμύρια ευρώ οφειλών προς τις τράπεζες θα καλυφθούν με δεκαετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο 3%, ενώ τα υπολειπόμενα 19,3 εκατ. ευρώ οφειλών σε τράπεζες θα διαγραφούν. Αντίθετα, οι οφειλές προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ θα αποπληρωθούν στο 100%.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι οι τράπεζες θα χορηγήσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 11,9 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση, ενώ μετά την έκδοση της απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο όμιλος Βασιλάκη έχει δεσμευθεί να καλύψει κατά 70%.

    Όσον αφορά στην Autodeal, ο τραπεζικός δανεισμός της στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 ανερχόταν στα 32,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρουσίαζε επιπλέον υποχρεώσεις προς την εφορία και προμηθευτές της τάξεως των 12,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, μέσω ρευστοποίησης αποθεμάτων και μίας εκχώρησης απαίτησης 166.000 ευρώ θα καλυφθούν υποχρεώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Παναγιώτης Δάβαρης θα λάβει δάνεια από τις τράπεζες για την εξόφληση δανείων ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Οι υπολειπόμενες οφειλές προς τις τράπεζες, ύψους 20,8 εκατ. ευρώ, θα διαγραφούν.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι οι τράπεζες θα χορηγήσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση, ενώ μετά την έκδοση της απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο όμιλος Βασιλάκη έχει δεσμευθεί να καλύψει κατά 70%.

    Τέλος, για την Autopoint, που παρουσιάζει τραπεζικό δανεισμό ύψους 9,8 εκατ. ευρώ και μη τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε διαγραφή οφειλών ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες οφειλές προς τις τράπεζες θα καλυφθούν μέσω της μεταβίβασης σε αυτές ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι για την Autopoint δεν προβλέπεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nammos: Η ιστορία της ψαροταβέρνας που έγινε το κορυφαίο beach bar στον κόσμο (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος εφοπλιστής που έχει 2.500 ακίνητα τώρα επενδύει και στο κέντρο της Αθήνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Hondos Center: Εμείς δεν πτωχεύουμε



    ΣΧΟΛΙΑ