• Business

    Γιώργος Πιτσιλής: Πώς θα ελέγξω τα χαρτοφυλάκια των μετοχών ( τώρα που ανεβαίνει το χρηματιστήριο)

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Μπορεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο να αργεί ακόμα (εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τον Μάρτιο του 2019), όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι φοροφυγάδες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι: το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περιλαμβάνει μία σειρά από άμεσες παρεμβάσεις που θα σφίξουν τον κλοιό γύρω από όσους κρατούν… μυστικά από την εφορία.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι εντός του έτους αναμένεται η διασύνδεση της εφορίας με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου, που θα επιτρέψει στην υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης να διασταυρώσουν και το τελευταίο ακίνητο και να κάνουν απευθείας εγγραφή ή άρση κατασχέσεων και βαρών, καθώς και η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που ελέγχει τις ροές στην αγορά εργασίας.

    Και η δικτύωση της εφορίας δε σταματά εκεί: στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη και η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ, που κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού θα δώσει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να ελέγχει τα χαρτοφυλάκια μετοχών των φορολογουμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας στο στόχαστρο όσους ενδεχομένως αποκρύπτουν από την εφορία τα στοιχεία αυτά – ειδικά τώρα που το Χρηματιστήριο κινείται έντονα ανοδικά…

    Όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικά τον προπομπό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με το οποίο η εφορία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τα πάντα για την κινητή, υλική και άυλη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.

    Από εκεί και πέρα, για φέτος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη διενέργεια μεγάλου αριθμού φορολογικών ελέγχων, και ειδικότερα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

    • 450 έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
    • 750 έλεγχοι από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) με στόχο τη βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.
    • 260 πλήρεις έλεγχοι από τις ΦΑΕ και 2.700 αντίστοιχοι έλεγχοι από τις ΔΟΥ, από τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν κατ’ ελάχιστον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

    Όσο για τα άλλα, πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της ΑΑΔΕ, ξεχωρίζουν η προσαρμογή των συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών, με την απεικόνιση των αφερέγγυων οφειλετών (η υλοποίηση του έργου αναμένεται έως τον Φεβρουάριο του 2018), η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης οφειλών, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2019, και ο εκσυγχρονισμός των τελωνειακών υπηρεσιών, με την επέκταση της χρήσης των συστημάτων X-Ray και την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαίου, φορολογικές αποθήκες κλπ, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΠΕ: Γιατί η διοίκηση θέλει να μειώσει το κόστος δανεισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική Επιτροπή Βουλής: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια – Live η συζήτηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δένδιας στον ΑΝΤ1 για το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη: Η κάμερα της Βουλής έχει καταγράψει την αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ