• Business

    Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο… συναρπαστική δεν ήταν, με τον τζίρο να “κάθεται” σε αρνητικό ρεκόρ έτους (μόνο η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, στις 2 Ιανουαρίου, εμφάνισε χαμηλότερο τζίρο), γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στην τραπεζική αργία στο Λονδίνο. Όμως σήμερα δεν υπάρχουν δικαιολογίες: αν και σήμερα ο τζίρος ακολουθήσει αυγουστιάτικο μοτίβο, θα είναι ένα ανησυχητικό δείγμα ότι η ανάκαμψη στη χρηματιστηριακή αγορά ίσως να μην είναι και τόσο κοντά όσο ήλπιζαν πολλοί.

    Η αγορά δείχνει “εγκλωβισμένη” ανάμεσα στις 820 και τις 840 μονάδες, χωρίς βέβαια ιδιαίτερες πτωτικές πιέσεις, αλλά και χωρίς “καύσιμα” για την υπέρβαση των 840 μονάδων, πόσω μάλλον των 858 μονάδων, που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο του έτους μέχρι σήμερα. Έτσι, όσο κι αν οι αισιόδοξοι επιμένουν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική αγορά είναι πλέον θετικές, οι πιο επιφυλακτικοί επισημαίνουν πως για την ώρα τουλάχιστον δε διαφαίνεται κάποιο στοιχείο που να εμπνέει αισιοδοξία για μία άμεση ανάκαμψη του γενικού δείκτη, με δεδομένη και τη γενικότερη αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

    Θα κάνει το άλμα προς τα πάνω ο γενικός δείκτης; Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι κρίσιμη για να το διαπιστώσουμε, καθώς από σήμερα και τις επόμενες μέρες μετά από αρκετό καιρό θα έχουμε σημαντικές εγχώριες ειδήσεις που πιθανόν να επηρεάσουν τους επενδυτές. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των συστημικών τραπεζών, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και οι ανακοινώσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του έτους είναι οι εξελίξεις που θα πρέπει οι traders να “ζυγίσουν” αυτήν την εβδομάδα και οι οποίες θα καθορίσουν το πώς θα συνεχίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις πολλών διεθνών οίκων για επικείμενη διόρθωση στις διεθνείς χρηματαγορές προκαλούν ανησυχία και στην ελληνικά αγορά, που σε ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει ανεπηρέαστη, έστω κι αν δεν κινείται στα ιστορικά υψηλά που κινείται η Wall Street. Όμως πρωτίστως από σήμερα και τις επόμενες ημέρες η προσοχή των traders θα είναι στραμμένη στις εγχώριες εξελίξεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ρεκόρ δεκαετίας για τη ΔΕΘ – Περισσότεροι από 1.500 εκθέτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Στις 11 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την Τράπεζα Αττικής. Ο ρόλος της Sparkasse



    ΣΧΟΛΙΑ