• Business

    ΕΛΠΕ-Όμιλος Λάτση: Όλο το παρασκήνιο από την αιφνιδιαστική διαμάχη

    ΕΛΠΕ


    Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει η ξαφνική “τρικυμία” στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική αναβολή της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ που ζήτησε εκτάκτως ο βασικός μέτοχος του ομίλου, που είναι η εταιρεία Paneuropean του ομίλου Λάτση.

    Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, η Paneuropean, που έχει το 45,47% των μετοχών, έθεσε θέμα αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, ζητώντας αναλογικότερη εκπροσώπηση (σήμερα εκπροσωπείται από δύο μέλη), με τα πυρά της να στρέφονται κυρίως προς το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Στεργιούλη. Στο πλαίσιο αυτό, και επικαλούμενη το γεγονός ότι βρίσκεται σε συζήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε την αναβολή της γενικής συνέλευσης, μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και ερωτηματικά, με δεδομένη ότι συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πολλούς να κάνουν λόγο για “κίνηση υψηλού συμβολισμού”.

    Όμως φαίνεται πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει διάθεση για σαρωτικές αλλαγές στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, κάτι το οποίο δικαιολογείται και από τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, που πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση εμφάνιζαν ζημίες πολλών εκατομμυρίων, όμως τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφουν κερδοφορία. Έτσι, το αίτημα που λέγεται ότι υπέβαλε η Paneuropean για αντικατάσταση του Γρηγόρη Στεργιούλη μάλλον θα απορριφθεί, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ερωτηθείς σχετικά σχολίασε: “Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει…”. Ωστόσο, η αυξημένη εκπροσώπηση της εταιρείας στο ΔΣ των ΕΛΠΕ είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.

    Άλλωστε, από την πλευρά του ομίλου Λάτση διαρρέει πως δεν τίθεται ζήτημα προσώπων, ενώ η εταιρεία φαίνεται να δέχεται τη χείρα φιλίας που έτεινε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, με την αναφορά του στις αρμονικές σχέσεις που επιθυμεί η κυβέρνηση να έχουν το Δημόσιο και οι ιδιώτες όταν συνυπάρχουν, όπως συμβαίνει στα Ελληνικά Πετρέλαια, με στόχο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία που θα επιτρέπει στα ΕΛΠΕ να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων και της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

    Όσο για τις φήμες που ήθελαν το αίτημα της Paneuropean να συνδέεται με την ενόχληση της Lamda Development (επίσης του ομίλου Λάτση) από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό, από την πλευρά του ομίλου Λάτση διαψεύδεται οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναδίπλωση Τσίπρα για το χρέος. Όλες οι λεπτομέρειες των επόμενων κινήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά θα είναι τα «κέρδη» της νέας γραμμής «4» του μετρό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  My Market: Πως έκανε την μεγάλη διαφορά στο λιανεμπόριο (με 1.136 νέες προσλήψεις)



    ΣΧΟΛΙΑ