• Business

    Ελληνικό: Όλα έτοιμα για την απόφαση του αιώνα

    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Η ώρα της κρίσεως για το Ελληνικό έφτασε. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα, μετά από δύο αναβολές, να αποφασίσει αν θα κηρύξει ή όχι αρχαιολογικό χώρο μέρος της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου, μία απόφαση που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της μεγάλης επένδυσης.

    Αν το ΚΑΣ αποφασίσει ότι τμήμα του Ελληνικού αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, τότε ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η επένδυση θα είναι άμεσος, καθώς θα πρόκειται για μονομερή τροποποίηση των όρων του μνημονίου κατανόησης που έχει υπογράψει με το Δημόσιο η Lamda Development, και επομένως η τελευταία ενδέχεται να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση.

    Όμως ακόμα και αν το ΚΑΣ αφήσει την επένδυση να προχωρήσει, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι στη γωνία. Πρώτα απ’ όλα, η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, “παγώνοντας” τις εργασίες μέχρι το ΣτΕ να κρίνει για τη νομιμότητά της – και είναι σίγουρο ότι αυτοί που επιχειρούν να μπλοκάρουν την επένδυση δεν θα χάσουν την ευκαιρία να προσφύγουν στο ΣτΕ.

    Αλλά ακόμα κι αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο των αρχαιοτήτων, η επένδυση στο Ελληνικό απειλείται και από το… δάσος (!) που ανακάλυψαν δύο οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να χαρακτηριστεί ως δάσος μία έκταση 37 στρεμμάτων (από τα συνολικά 6.200 στρέμματα του Ελληνικού), την ίδια μέρα που η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών ενστάσεων ενέκρινε τη σχετική ένσταση της Ελληνικό ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά. Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχε επιβεβαιώσει πως η εν λόγω έκταση δεν είναι δασική. Όμως με την προσφυγή στο ΣτΕ, οι οικολογικές οργανώσεις καθυστερούν την υλοποίηση της επένδυσης.

    Και δεν είναι μόνο οι προσφυγές που καθυστερούν την επένδυση. Είναι και η αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι την αφορά: ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο παραμένει στα χαρτιά και πιθανόν να μην έχει προκηρυχθεί καν εντός του έτους, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται στο Ελληνικό δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί. Και αυτό προκαλεί ερωτηματικά για το αν όντως το φιλοεπενδυτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα έχει έρεισμα στην πραγματικότητα ή είναι απλώς ένα… παραμύθι.

    Γεγονός είναι πάντως ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το θέμα του Ελληνικού, καθώς την επένδυση αυτήν την είχε πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, και κάποιοι δεν μπορούν να… ξεκολλήσουν από αυτήν την εποχή. Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και τώρα να στηρίζει την επένδυση, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί, όμως πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου και υπηρεσιακοί παράγοντες τοποθετημένοι σε δημόσια πόστα επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η επικεφαλής του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, έχουν αντίθετη άποψη και κάνουν ό,τι μπορούν για να τη “σαμποτάρουν”. Ίσως ήρθε η ώρα να δούμε ποιος κάνει… κουμάντο σε αυτήν τη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προϋπολογισμός 2018: Έτος περικοπών και φόρων με νέες θυσίες για τους πιο αδύναμους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έδωσαν (προεκλογικές) αυξήσεις 11,6 εκατ. στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παντελιάδης στο mononews.gr: «Μετά το Κατίκι, κοιτάμε και άλλες εξαγορές»



    ΣΧΟΛΙΑ