• Business

    Πόσα δάνεια θα διαγράψουν το 2017 οι τράπεζες


    Σε λογικά πλαίσια αναμένεται να κινηθούν φέτος οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στις διαγραφές και πωλήσεις δανείων, καθώς τα περιθώρια είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένα και παρά τις δεδομένες πιέσεις του SSM, δεν θα υπάρξουν υπερβολές.

    Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών αναφέρουν πως οι διαγραφές δανείων θα κινηθούν κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, που αναμένεται να “πάρουν μπρος” από τον Ιούνιο, θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ.

    Εκεί που τα πράγματα είναι πιο σύνθετα είναι στις περιπτώσεις δανείων τα οποία καλύπτονται από ενέχυρα, καθώς παρά τις ισχυρές πιέσεις του SSM οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να “πειράξουν” τα συγκεκριμένα δάνεια μέχρι νεωτέρας.

    Ο SSM ασκεί παράλληλα πιέσεις όσον αφορά στην άσκηση ενδίκων μέσων επί των καταγγελλόμενων δανείων, έχοντας την απαίτηση το ποσοστό αυτό να αγγίζει σταθερά το 100% μέχρι το 2019, αλλά και όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των δύο ετών σε ποσοστό που να προσεγγίζει το μηδέν.

    Πάντως, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν το 2018 και το 2019, καθώς οι στόχοι που καλούνται να πετύχουν οι τράπεζες, τόσο ποσοτικοί όσο και ποιοτικοί, είναι σαφείς και αδιαπράγματευτοι, και σίγουρα κανένας τραπεζίτης δε θα ήθελε να βρεθεί στο στόχαστρο της “σιδηράς κυρίας” του SSM, Daniele Nouy…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρήστος Μεγάλου: O νέος CEO της Πειραιώς ανοίγει τα χαρτιά του στις 15 Ιουνίου για την επόμενη μέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν όλα στα media: Αγοράζουν τα βοθροκάναλα και τις εφημερίδες των νταβατζηδων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H δημόσια προσφορά του Ιβάν Σαββίδη για το Mega και που θα βρει 20 εκατ. ευρώ ο Μίλτος Καμπουρίδης;



    ΣΧΟΛΙΑ