• Business

    Παρασκήνιο: Οι υγιείς επιχειρήσεις πιέζουν τις τράπεζες για δάνεια


    Τι λόγο ύπαρξης έχει ένα τραπεζικό σύστημα αν δε δίνει δάνεια σε κανέναν; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, όμως όποια πόρτα κι αν χτυπήσουν για δανειοδότηση, τη βρίσκουν… κλειδαμπαρωμένη.

    Όμως το ερώτημα αυτό απασχολεί και τις ίδιες τις τράπεζες, που ναι μεν είναι διστακτικές ως προς τη χορήγηση δανείων, φοβούμενες ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την έκθεσή τους σε “κόκκινα” δάνεια, όμως γνωρίζουν καλά πως ο ρόλος τους στην οικονομία δεν μπορεί να είναι… διακοσμητικός, αλλά υποστηρικτικός, και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται φέτος να υπάρξουν εξελίξεις που ίσως να εκπλήξουν ευχάριστα πολλούς από αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναζητούν μάταια χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

    Τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να αχνοφαίνονται, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, οι καθαρές ροές δανείων προς επιχειρήσεις κινήθηκαν ανοδικά. Αυτή η τάση είναι πιθανό να ενισχυθεί μέσα στο 2017, αρκεί βέβαια να κλείσει κάποια στιγμή η δεύτερη αξιολόγηση, η εκκρεμότητα γύρω από την οποία προκαλεί μία καταστροφική αβεβαιότητα που “παγώνει” κάθε σχεδιασμό από την πλευρά των τραπεζών, αλλά “παγώνει” και το ενδιαφέρον των ιδιωτών για νέα δάνεια, και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, ώστε να έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών ένα λιγότερο ασφυκτικό περιθώριο ελιγμών.

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το 2016, θα είναι πιο ξεκάθαρο το αν θα μπορέσει να “ξεκλειδώσει” η χορήγηση δανείων προς υγιείς επιχειρήσεις, την οποία επιθυμούν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι τραπεζίτες. Αυτό θα φανεί κυρίως από τις προβλέψεις των τραπεζών για τα “κόκκινα” δάνεια και την πορεία των καταθέσεων, αλλά και τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Το ενδιαφέρον πάντως από υγιείς επιχειρήσεις είναι δεδομένο, και οι πιέσεις που ασκούνται προς τις τράπεζες να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην αγορά μέσω νέων δανείων είναι ισχυρές – το αν αυτές θα ανταποκριθούν, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα, αλλά εξαρτάται και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα έκκληση Στουρνάρα: Να τελειώσουμε με την αξιολόγηση – Δεν αποκλείεται να έχουμε ύφεση όλο το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EuroWorking Group στις 30 Μαρτίου, Eurogroup στις 7 Απριλίου, αλλά συμφωνία πότε;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται νέα εισφορά για 250.000 «μπλοκάκηδες»



    ΣΧΟΛΙΑ