• Business

    Eurobank: Δίνει προβληματικά δάνεια 14 δισ. ευρώ

    Eurobank


    Στην ειδική εταιρεία Eurobank FPS θα μεταφερθούν εντός του 2017 μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργειών της τράπεζας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων.

    Πρόκειται για μία εταιρεία που ανήκει εδώ και δέκα χρόνια στον όμιλο Eurobank (το πλήρες όνομά της είναι Eurobank Financial Planning Services), και μέχρι σήμερα οι δραστηριότητές της περιορίζονταν στην ενημέρωση των πελατών της τράπεζας για την πορεία των δανείων τους, όμως την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τον φάκελό της και της έδωσε άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, κι έτσι ο σχεδιασμός της Eurobank για τη μεταφορά των “κόκκινων” δανείων της σε αυτήν υλοποιείται άμεσα, με την άμεση ανάθεση της διαχείρισης των δανείων στην FPS.

    Σε πρώτη φάση, τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην FPS θα είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αργότερα αναμένεται να δοθούν και ενήμερα δάνεια, που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

    Σημειωτέον ότι η FPS θα μπορεί να αναλάβει επιπλέον και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα εξαγοραστούν από funds του εξωτερικού.

    Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Eurobank, πέραν της FPS, θα μεταφέρει δάνειά της, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, στην εταιρεία διαχείρισης δανείων της KKR, η οποία πολύ σύντομα θα αποτελέσει την τρίτη αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων στην Ελλάδα, μετά την Aktua (Alpha Bank) και την FPS, ενώ σε αυτήν θα μεταφερθούν και δάνεια της Alpha Bank, αξίας επίσης 600 εκατομμυρίων ευρώ.

    Είναι πάντως φανερό ότι η τάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών είναι προς την ίδρυση νέων εταιρειών διαχείρισης δανείων, αντί για την παραχώρησή τους σε ξένες εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία, με προφανή στόχο τον καλύτερο έλεγχο των εσόδων που θα αποφέρει η διαχείριση των δανείων από την ίδια την τράπεζα, και όχι από μία ξένη εταιρεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με πυρετώδεις ρυθμούς η μετατροπή των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης – Ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pillarstone: Αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των Φαμάρ και Καλογήρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν πληρώνει κανείς και κατάσχουν τα πάντα. Έρχονται 800.000 κατασχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ