• Business

    Εθνική Τράπεζα: Ψήφος εμπιστοσύνης η εξαγορά από τον Calamos της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας


    Την αποκάλυψη την έκανε πρώτο το mononews.gr: το μεσημέρι της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και αναμένεται να προκρίνει την προσφορά της κοινοπραξίας της Calamos-ΕΧΙΝ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αισθητά υψηλότερη από αυτή της κινεζικής FOSUN.

    Οι εξελίξεις είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένες, και το μόνο που απομένει είναι ουσιαστικά οι τυπικές ανακοινώσεις για το deal, από τις οποίες θα μάθουμε και το ποσό έναντι του οποίου θα πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, το οποίο πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετά ικανοποιητικό.

    Τι σημαίνει όμως το deal αυτό τόσο για την Εθνική Τράπεζα, όσο και για την Εθνική Ασφαλιστική; Αν και δε γνωρίζουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες, μία πρώτη απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο deal, από το οποίο πρακτικά όλοι βγαίνουν κερδισμένοι:

    Η μεν Εθνική Τράπεζα εισπράττει ένα σεβαστό ποσό για την πώληση της θυγατρικής της, με το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητά της και θα βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας στην ασφαλιστική εταιρεία, με το οποίο θα έχει οφέλη και από τη μελλοντική της κερδοφορία. Και βέβαια, με την πώληση αυτή η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει ουσιαστικά μία

    Η δε Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία με όνομα βαρύ σαν ιστορία, περνάει στα χέρια μίας κοινοπραξίας με ισχυρή οικονομική επιφάνεια και διάθεση να κάνει ακόμα πιο μεγάλη την επιχείρηση και να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της. Εξάλλου, οι νέοι ιδιοκτήτες της Εθνικής Ασφαλιστικής, προφανώς γνωρίζοντας τις ικανότητες των ανθρώπων της εταιρείας και την ισχύ των δικτύων που έχει χτίσει με το πέρασμα των χρόνων, είναι πολύ πιο πιθανό να χτίσουν πάνω σε αυτό το υπάρχον και αποδεδειγμένα επιτυχημένο υλικό, παρά να τα… ξηλώσουν όλα και να φτιάξουν μία εταιρεία από την αρχή – και αυτή είναι η πιο σταθερή εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    Όμως από το deal αυτό δεν μπορεί παρά να ωφεληθεί εν γένει και η ελληνική οικονομία, αφού μία τέτοια επένδυση από μία διεθνή κοινοπραξία σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή πολλών επενδυτών, που με τη σειρά τους θα εξετάσουν πιο σοβαρά μία ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε κάποιο ελληνικό project, ανεβάζοντας τη χώρα μας πιο ψηλά στις προτεραιότητές τους.

    Και φυσικά, από όλα αυτά θα ευνοηθεί πρωτίστως η αγορά των ασφαλίσεων, η οποία ήδη είναι από αυτές που έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από ισχυρούς ξένους επενδυτές, και η τάση αυτή δεν μπορεί παρά να ενισχυθεί μετά το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Όλα αυτά βέβαια θα ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς τους προσεκτικούς χειρισμούς της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τηρήθηκε μέχρι κεραίας, με τις προσφορές να αξιολογούνται από τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της, και εν τέλει διασφαλίζοντας κατά τα φαινόμενα ένα πολύ ικανοποιητικό τίμημα για την πώληση της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην «Πήγασος»: Οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία των δανείων της εκδοτικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Δίνει δάνεια 1,5 δισ ευρώ στην Cepal

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παράταση για τα αδήλωτα κεφάλαια: Τι θα ισχύει με τη νέα διάταξη



    ΣΧΟΛΙΑ