• Business

    Netflix: Ετοιμάζει έξτρα χρεώσεις για όσους μοιράζονται τον κωδικό τους

    • NewsRoom
    εφαρμογή Netflix σε κινητό


    Περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά παγκοσμίως μοιράζονται τον κωδικό του Netflix σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η πλατφόρμα streaming δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τα σχέδιά της να αντιμετωπίσει την πρακτική αυτή όχι με απαγορεύσεις και αποκλεισμούς από το παρεχόμενο περιεχόμενο αλλά με έξτρα χρεώσεις.

    Η εταιρεία στοχεύει στα έσοδα που θα μπορούσε να έχει -και χάνει- από την πρακτική του κοινού κωδικού και για αυτό όπως αναφέρει το CNBC το σχέδιό της ξεκινά με μια ειδοποίηση που θα σταλεί στους συνδρομητές των οποίων οι κωδικοί πρόσβασης χρησιμοποιούνται εκτός του συγκεκριμένου νοικοκυριού.

    Το σχέδιο αυτό έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά στο Περού, την Κόστα Ρίκα και τη Χιλή. Στους λογαριασμούς που μοιράζονται τον κωδικό πρόσβασης με άλλες διευθύνσεις, το Netflix προσθέτει μια έξτρα χρέωση για την προσθήκη «συνδεδεμένων λογαριασμών» για έως και δύο άτομα εκτός σπιτιού.

    Η τιμολόγηση είναι διαφορετική ανά χώρα και κυμαίνεται σε περίπου 2,13 δολάρια/μήνα στο Περού, 2,99 δολάρια στην Κόστα Ρίκα και 2,92 δολάρια στη Χιλή.

    Στο πλαίσιο της νέας της πολιτικής η εταιρεία επιτρέπει στα άτομα που χρησιμοποιούν έναν κοινό κωδικό πρόσβασης να μεταφέρουν τις εξατομικευμένες πληροφορίες του προφίλ τους είτε σε νέο λογαριασμό είτε σε έναν συνδεδεμένο δευτερεύοντα λογαριασμό, διατηρώντας το ιστορικό προβολών και προτιμήσεων.

    Ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Γκρεγκ Πιτερς, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Netflix εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να εφαρμοστεί παγκοσμίως το σχέδιο της έξτρα χρέωσης για την προσθήκη συνδεδεμένων λογαριασμών, χωρίς να προχωρά σε κάποια εκτίμηση για τα έσοδα που προσδοκά η εταιρεία.

    Η μετοχή της Netflix σημείωσε βουτιά την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καθώς η πλατφόρμα streaming ανακοίνωσε την πρώτη εδώ και μια δεκαετία μείωση συνδρομητών κατά 200.000 το πρώτο τρίμηνο του έτους και ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις της αναφέρονταν σε αύξηση τους κατά 2,5 εκατ. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου εν μέσω πανδημίας η πλατφόρμα είχε καταγράψει αύξηση των συνδρομητών της κατά 3,98 εκατ.

    Πλέον η εταιρεία εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι συνδρομητές της θα μειωθούν περαιτέρω κατά 2 εκατ.

    Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πάροχος streaming περιεχομένου επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα των κοινής χρήσης των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες του.

    Όπως αναφέρει το CNBC οι άλλοι μεγάλοι πάροχοι όπως η Disney, η Warner Bros. Discovery, η Comcast’s NBCUniversal και η Paramount Global, πιθανότατα θα τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια της Netflix να περιορίσει την… κοινοκτημοσύνη των κωδικών.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πριν από 5 χρόνια, το 2017, το Netflix όχι μόνο δεν προσπαθούσε να περιορίσει την κοινή χρήση των κωδικών από τους συνδρομητές του αλλά αντιθέτως τους προέτρεπε να τους μοιραστούν. Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το Netflix δήλωνε: «Αγάπη είναι να μοιράζεστε τον κωδικό σας».

    Το σκεπτικό της εταιρείας τότε ήταν ότι ήθελε να αυξήσει τη θέαση στο περιεχόμενό της και μαζί με αυτήν τον «θόρυβο» γύρω από το Netflix κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε περισσότερες συνδρομές. Η στρατηγική αυτή φαίνεται πως ήταν επιτυχής καθώς οι συνδρομές του Netflix αυξάνονται κάθε τρίμηνο τα τελευταία 10 χρόνια — μέχρι το τελευταίο τρίμηνο.

    Όπως φαίνεται, πλέον, το Netflix θα ήθελε οι συνδρομητές του να βρουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν την αγάπη τους.

    Διαβάστε επίσης

    Bill Ackman: Πούλησε το ποσοστό του στη Netflix με χασούρα 430 εκατ. δολάρια

    Wall Street: Βουτιά σχεδόν 40% για τη μετοχή της Netflix



    ΣΧΟΛΙΑ