• Business

    Nestle: Σταματά την παραγωγή στη Ρωσία μετά τη διεθνή κατακραυγή

    • Bloomberg
    Mark Schneider, CEO Nestle

    Mark Schneider, CEO Nestle


    Η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, δήλωσε ότι αναστέλλει στο μεγαλύτερο μέρος της την παραγωγή στη Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στις πολυεθνικές για πλήρη έξοδο από τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Η ελβετική εταιρεία σταματά τις πωλήσεις εμπορικών σημάτων όπως η KitKat και η Nesquik και θα επικεντρωθεί σε βασικά προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών τροφών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία εντοπισμού λύσεων για τα εργοστάσια και τους υπαλλήλους της στη Ρωσία που θα συνεχίσουν να αμείβονται.

    «Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, οι δραστηριότητές μας στη Ρωσία θα επικεντρωθούν στην παροχή βασικών τροφίμων, όπως παιδική τροφή και ιατρική/νοσοκομειακή διατροφή – όχι στην αποκόμιση κερδών», ανέφερε η Nestle στη δήλωση. «Αυτή η προσέγγιση είναι σύμφωνη με τον σκοπό και τις αξίες μας. Υποστηρίζει την αρχή της διασφάλισης του βασικού δικαιώματος στην τροφή».

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι επέκρινε τη Nestle για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της στη Ρωσία σε ομιλία που μεταδόθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, το Σάββατο.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντενίς Σμιχάλ, ανέβασε tweet στο οποίο ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Schneider, δεν είχε δείξει κατανόηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα άλλαζε γνώμη.

    Η Nestle μειώνει σταδιακά το αποτύπωμά της στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, σταματώντας πρώτα τις διαφημίσεις και τις επενδύσεις κεφαλαίων και στη συνέχεια τις αποστολές μη βασικών προϊόντων όπως οι κάψουλες καφέ Nespresso και το νερό San Pellegrino. Συνέχισε να πουλά παιδικές τροφές, δημητριακά και κάποιες τροφές για κατοικίδια, αλλά είπε ότι δεν έχει κέρδος από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της στη Ρωσία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ουκρανία: Η Nestlé οφείλει να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, δηλώνει η Actares



    ΣΧΟΛΙΑ