• Business

    Συμφωνία ΕΛΠΕ – Neste για την προμήθεια της Aegean με καύσιμα SAF

    • NewsRoom
    ταμπέλα με το λογότυπο των ΕΛΠΕ


    Σε μια κίνηση μεγάλης σημασίας, η οποία συνδέεται στενά με τη στρατηγική του για μείωση των εκπομπών, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) συνήψε συμφωνία με τη Neste για την εμπορική διανομή του Neste Sustainable Aviation Fuel TM (SAF) σε πτήσεις της AEGEAN, του κορυφαίου αερομεταφορέα στην Ελλάδα.

    Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μέσω της θυγατρικής του ΕΚΟ, θα εξασφαλίσει την προμήθεια SAF στις πτήσεις της AEGEAN που αναχωρούν από τον κόμβο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Αυτή η σημαντική συμφωνία συνδυάζει την τεχνογνωσία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην προμήθεια και διανομή καυσίμων αεριωθουμένων με την τεχνογνωσία της Neste στην παραγωγή και προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων για την παροχή ασφαλούς και αξιόπιστης προμήθειας SAF στην Ελλάδα. Το SAF αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η πιο εφικτή επιλογή για τη μείωση των εκπομπών των αερομεταφορών βραχυπρόθεσμα.

    Η συμφωνία είναι σύμφωνη με τον στρατηγικό στόχο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να γίνει πάροχος ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 50% έως το 2030, ενώ διευκολύνει τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να ευθυγραμμιστούν με προληπτικό τρόπο με τους επερχόμενους στόχους SAF της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2025.

    Ο Κωνσταντίνος Πανάς, Γενικός Διευθυντής Προμήθειας & Πωλήσεων της Ελληνικά Πετρέλαια RSSOPP, σχολίασε: “Η συνεργασία μας με τη Neste, παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες και βιώσιμες πηγές καυσίμων, αποτελεί σημαντικό μέρος στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου “Όραμα 2025″ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου μας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μία από αυτές που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη σταδιακή αυξημένη χρήση βιώσιμων καυσίμων και είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Neste για να βοηθήσουμε την AEGEAN και την ελληνική αεροπορική βιομηχανία να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα”.

    Ο Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation στη Neste, σχολίασε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για να κάνουμε το Neste MY Sustainable Aviation Fuel μας διαθέσιμο στην Ελλάδα και στην AEGEAN. Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία να συμβάλουμε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της αεροπορίας και δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί για να το πετύχουμε αυτό. Η Neste παίζει τον ρόλο της αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα SAF σε 1,5 εκατομμύριο τόνους έως το τέλος του 2023 – περισσότερο από τη συνολική ζήτηση καυσίμων για τις αερομεταφορές προ Covid στην Ελλάδα. Πρέπει να δράσουμε τώρα – το SAF είναι μια βασική και αποδεδειγμένη λύση με σαφή κλιματικά οφέλη και είναι ήδη διαθέσιμη σήμερα”.

    Το Neste MY Sustainable Aviation Fuel παράγεται από απόβλητα βιώσιμων πηγών, 100% ανανεώσιμες πηγές και υπολείμματα πρώτων υλών, όπως χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και απόβλητα ζωικού λίπους. Στην τακτοποιημένη του μορφή και κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, το Neste MY Sustainable Aviation Fuel μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως και 80%* σε σύγκριση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων αεριωθουμένων.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΠΕ: Deal 90 εκατ. με Όμιλο Κοπελούζου και Διεθνή Κατασκευαστική για την εξαγορά αιολικών 55,2 MW στη Μάνη Λακωνίας

    Ελλάκτωρ: Αποσύρονται και επίσημα οι αγωγές κατά του Αλέξανδρου Εξάρχου-Υπερψηφίστηκαν τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης



    ΣΧΟΛΙΑ