• Business

    Νεώριο Σύρου: Εκδικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο η αίτηση εξυγίανσης

    • NewsRoom
    Νεώριο


    Σήμερα Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Σύρου, η αίτηση εξυγίανσης του ναυπηγείου Νεώριο Σύρου. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι στο αρμόδιο δικαστήριο και φέρει τη στήριξη των τραπεζών Άλφα και Τράπεζα Πειραιώς και του οργανισμού ΕΦΚΑ, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας.

    Το σχέδιο εξυγίανσης έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το 75,71% των πιστωτών της Νεώριο Σύρου, προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. “Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και κούρεμα σε μη ουσιώδεις προμηθευτές. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στις 30 Απριλίου 2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

    Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, η Νεώριο Σύρου θα περάσει στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

    Το σχέδιο του επενδυτή, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει γνωστή από το τέλος Ιουλίου συμφωνία της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd. με το ναυπηγείο της Σύρου, αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή υπηρεσιών στα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο, με την αποκλειστική υποστήριξη Ελλήνων μηχανικών της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd.



    ΣΧΟΛΙΑ