• Business

    Νέες επενδύσεις σε Data Center, χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών – Μεγάλη η κινητικότητα στις τηλεπικοινωνίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Νέες επενδύσεις σε Data Center, χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών σχεδιάζονται το διάστημα αυτό με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς να κάνουν λόγω για αλυσιδωτές εξελίξεις που έφερε ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου με Data Center στην Ελλάδα, αλλά και η εξαγορά της Lamda Hellix από την DigitalRealty.

    Μεταξύ άλλων η Lancom, εταιρεία με 12ετή παρουσία, πάροχος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σύνδεση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες) σε πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες, η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) προχωρά στη δημιουργία του τρίτου με μοναδικά χαρακτηριστικά υπό την ονομασία Balkan Gate I.

    Το νέο Data Center της Lancom στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες αρχές του 2022. Αποτελεί το μεγαλύτερο και μοναδικό μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στόχος είναι να καταστεί προορισμός για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Data Center, σε άμεσο συνδυασμό με υψηλού εύρους διασύνδεση προς το εξωτερικό και την ενδοχώρα (Carriers / ISPs) ή την ανταλλαγή κίνησης (IXPs). Θα επιτρέψει την παροχή εξειδικευμένων προϊόντων σε large scale physical & cloud hosting infrastructure, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος του content των ελληνικών επιχειρήσεων να φιλοξενείται στο εξωτερικό.

    Όπως επισημαίνουν στελέχη των τηλεπικοινωνιών ο ρόλος των Regional Data Centers είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μία χώρα, ειδικά τώρα με την ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G, Internet of Things, Edge Computing, Cloud Gaming, κ.α. Όλες αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν εγγύτητα με τον τελικό χρήστη για λόγους αποφυγής της καθυστέρησης στην απόκριση (latency).

    Με την εν λόγω επένδυση της Lancom αναβαθμίζεται σε τηλεπικοινωνιακό hub και η συμπρωτεύουσα «κοιτώντας» αρχικά τα Βαλκάνια. Για το σκοπό αυτό η Lancom έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε μια ευρεία στρατηγική συνεργασία με την Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

    Η Grid Telecom, είναι τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που επίσης αναπτύσσεται, αξιοποιώντας εμπορικά το δίκτυο οπτικών ινών που έχει ήδη εγκατεστημένο ο ΑΔΜΗΕ στις Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για δίκτυο κορμού με συνολικό μήκος 3.000 χιλιομέτρων το οποίο συνεχώς επεκτείνεται παράλληλα με την επέκταση του Συστήματος από τη μητρική εταιρεία.

    Επίσης, το τέταρτο κέντρο δεδομένων της δημιουργεί στην Ελλάδα η Sparkle, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των κορυφαίων δέκα παγκοσμίως, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δημιουργία της εταιρείας UGI Wholesale από την United Group, μητρική της Forthnet.

    Επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια

    Πρόσφατα η IslaLink, ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και η Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange ανακοίνωσαν την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος υπό την ονομασία ΙONIAN. Θα συνδέσει την Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα στην Ελλάδα. Η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

    Το νέο αυτό δίκτυο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση θα υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

    Η Fiera Infrastructure είναι ένας παγκόσμιος επενδυτής σε υποδομές με παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Μαρτίου 2021.

    Με έδρα τη Μαδρίτη στην Ισπανία η IslaLink είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος πάροχος υποδομών οπτικών ινών, ειδικευμένος σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και συναφείς δραστηριότητες. Η Elettra Tlc SpA είναι μια ιταλική εταιρεία με έδρα τη Ρώμη, ανήκει στον Όμιλο Orange και εξειδικεύεται σε θαλάσσια έργα που σχετίζονται με οπτικά υποβρύχια καλωδιακά συστήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημιουργοί του IONIAN βρίσκονται σε επαφή με ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να καταλήξουν με ποιες από αυτές θα συνεργαστούν.

    Τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποβρύχιων καλωδίων έχει συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ένα αρχικό ποσό 89 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας διερευνούν ειδικότερα τις προθέσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την υλοποίηση του εν λόγω καλωδίου.

    Πρόσφατα επίσης δημοσίευμα ξένης ιστοσελίδας σχετικής με τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ανέφερε ότι η ινδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Reliance Jio Infocomm (Jio), σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων. Με βάση το χάρτη που δημοσιεύεται φαίνεται ότι η Κρήτη έχει περιληφθεί στις περιοχές που θα περάσουν τα καλώδια αυτά.

    Προχωρούν οι επενδύσεις της Microsoft και της Lamda Hellix

    Το επόμενο διάστημα η Microsoft – η επένδυσης της οποίας εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ με τη προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δις. – θα προχωρήσει στην έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή των Data Center που σχεδιάζει για την Ελλάδα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί περιοχή των Μεσογείων.

    Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, Απόστολος Κάκκος, μιλώντας πρόσφατα στο Delphi Forum επεσήμανε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας που ηγείται αφορά επενδύσεις που το αποτύπωμά τους σε επίπεδο δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.

    Όπως εξήγησε, από τις επενδύσεις που θα ανακοινώσει η Lamda Hellix το επόμενο διάστημα σε multitenant datacenters, υπολογίζει ότι «για κάθε 1 ευρώ μοχλεύονται περισσότερα από 8 ευρώ για τη συνολική οικονομία, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος για το ΑΕΠ, σε επίπεδο δεκαετίας, να ξεπερνά το 1 δις ευρώ».

    «Στόχος της Lamda Hellix και του ομίλου που πλέον ανήκει» πρόσθεσε ο κ. Κάκκος, δίνοντας το στίγμα του τι έρχεται, «είναι η ανάπτυξη νέων κτιριακών υποδομών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών μεταξύ τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης όλων των κέντρων (multi-tenant neutral data centers). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί και στην μετεξέλιξη των data centers σε centers of data exchange όπου η διασυνδεσιμότητα και ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών είναι στο επίκεντρο. Όπως τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που είναι σε θέση να εξυπηρετούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, είτε τοπικών είτε περιφερειακών είτε παγκόσμιων, έτσι και εμείς δημιουργούμε ένα ευρύ οικοσύστημα (communities of interests) επιχειρήσεων, cloud, content και telecom providers που θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα εύκολα, γρήγορα, με αξιοπιστία και ασφάλεια δημιουργώντας Data gravity στην Ελλάδα».

    Διαβάστε επίσης

    Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Center: Μια φιλόδοξη δράση αειφορίας για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Cloud & Data Centre



    ΣΧΟΛΙΑ