• Business

    Νέα μέτρα ως και 5,5 δις ευρώ ζητούν οι δανειστές


    Νέα μέτρα ύψους το λιγότερο 900 εκατομμυρίων ευρώ εντός του έτους ζητούν από την κυβέρνηση οι δανειστές, εκτιμώντας πως σε αυτό το ύψος κινείται το δημοσιονομικό κενό για το 2016, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα να ανεβάζει το ποσό αυτό στο 1,8 δις ευρώ.

    Το δημοσιονομικό κενό για φέτος εκτιμάται από τους Θεσμούς μεταξύ 0,5% και 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ με 1,8 δις ευρώ (και μάλιστα χωρίς να υπολογιστούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θεωρούν πως διευρύνουν την «τρύπα»), και ζητούνται μέτρα αντίστοιχου ύψους από την κυβέρνηση προκειμένου το κενό αυτό να καλυφθεί. Μάλιστα, αν σε αυτά προστεθεί και το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2017-18, τα νέα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές υπολογίζεται ότι θα φτάσουν ως και το 3% του ελληνικού ΑΕΠ (5,4 δις).

    Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, που έχει τις αυστηρότερες απαιτήσεις, εντάσσεται η «περιοδεία» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη, σε αναζήτηση συμμάχων με στόχο μία χαλάρωση των απαιτήσεων των δανειστών. Μάλιστα, ακόμα και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ένας από τους πλέον σκληρούς επικριτές της Ελλάδας, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του παραδέχθηκε ότι «ακούω από παντού καλά λόγια για την Ελλάδα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η Αθήνα εφαρμόζει όσα έχουμε συμφωνήσει». Δεν παρέλειψε βέβαια να σημειώσει πως η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επέμεινε υπέρ της αναγκαιότητας αυτής.

    Πέρα από το θέμα του δημοσιονομικού κενού, θέμα συζήτησης με τους δανειστές θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, με τον εκπρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει τη Δευτέρα πως οι κυβερνητικές προτάσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Κομισιόν, αποφεύγοντας να πει κάτι παραπάνω, ενώ επί της ουσίας η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου, όταν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, και ενώ στόχος είναι να έχει κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση αυτή να τραβήξει εις μάκρος και να φτάσει μέχρι την άνοιξη, ή ακόμα και το καλοκαίρι.



    ΣΧΟΛΙΑ