• Business

    Νέα επίθεση από το fund QCM στη Folli Follie – Όλη η έκθεση με την οποία απαντά στον CEO Τζ. Κουτσολιούτσο

    • NewsRoom
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group


    Νέα επίθεση κατά του Ομίλου Folli Follie εξαπέλυσε πριν από λίγες ώρες το fund Quintessential Capital Management, όπως είχε προαναγγείλει, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση του CEO του Ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Όπως επισημαίνει το fund, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι παίρνει θέση short για τη μετοχή της Folli Follie θεωρώντας την υπερτιμημένη, απαντά στην τελευταία ανακοίνωση του Ομίλου και επαναλαμβάνει τα βασικά ευρήματά του:

    «Το δίκτυο των σημείων πώλησης (POS) φαίνεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο»: Η εκτίμηση της QCM για τα σημεία πώλησης που φέρουν την επωνυμία FF απορρέει από την ανάλυση των δεδομένων που παρέχει η ίδια η FF στον ιστότοπό της. Όπως υπογραμμίζεται, η QCM «κατέβασε» όλα τα σημεία πώλησης που υπάρχουν στη σελίδα αναζήτησης καταστημάτων της FF και έλεγξε κατά πόσον λειτουργούν ακόμη.

    «Επαναλαμβάνουμε τα ευρήματά μας ακόμη μία φορά σε αυτήν την απάντηση», σημειώνεται. «Από τα 630 POS που δηλώνει η FF, μόνο 587 αναφέρονται στην αναζήτηση καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 που αναφέρονται δύο φορές)», αναφέρει.

    Και συνεχίζει: Από τα 587 POS που αναφέρονται, μόνο 289 επιβεβαιώθηκε ότι είναι ανοικτά, ενώ 165 επιβεβαιώθηκε ότι είναι κλειστά ή ότι αναφέρονται δύο φορές και για 92 υπάρχει η υποψία ότι είναι κλειστά. Τα υπόλοιπα, σημειώνει η QCM, επισημάνθηκαν ως «ασαφή».

    Για να αποφευχθούν παρερμηνείες, αναφέρει ακόμη, επισημαίνεται ότι στην Κίνα, που αποτελεί και το κρισιμότερο μέρος του report, το fund χαρακτηρίζει ένα σημείο πώλησης «κλειστό» αν υπήρξε τηλεφωνική επιβεβαίωση για το γεγονός από κάποιο άτομο (π.χ. τον νέο ένοικο του καταστήματος ή εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο). Στις περιπτώσεις εκείνες όπου, για παράδειγμα, το τηλέφωνο είχε αποσυνδεθεί, το σημείο πώλησης επισημαίνεται ως «ύποπτο ως κλειστό».

    Στις υπόλοιπες αγορές, εκτός Κίνας, «κρίναμε κατά τη διακριτική μας ευχέρεια», επισημαίνει, και για ένα κατάστημα δηλώνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι κλειστό αν το τηλέφωνο έχει αποσυνδεθεί και δεν υπάρχουν άλλα πρόσθετες ενδείξεις για την ύπαρξή του online.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν προς τα κινεζικά σημεία πώλησης έχουν ηχογραφηθεί.

    Σημειώνει, επίσης, ότι με δεδομένο ότι η έρευνά της στηρίζεται στα στοιχεία για τα καταστήματα του Ομίλου, όπως αναφέρονται από τον ίδιο τον Όμιλο, το ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι μήπως και τα στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρεία για τα καταστήματά της στις σχετικές λίστες αναζήτησης καταστημάτων δεν είναι ενημερωμένα ή πλήρη.

    Και υπογραμμίζει:

    • Η εφαρμογή της αναζήτησης καταστημάτων περιλαμβάνει σημεία πώλησης που έχουν κλείσει σε κάποιες περιπτώσεις για 3 χρόνια ή περισσότερο, αλλά περιλαμβάνει πολλά από τα νέα σημεία πώλησης. Επομένως -σημειώνει- φαίνεται ότι η FF ενημερώνει την εφαρμογή προσθέτοντας νέα καταστήματα, αλλά δεν αφαιρεί τα κλειστά.
    • Η εταιρεία -αναφέρει ακόμη- θα είχε οικονομικά κίνητρα να τηρεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή ενημερωμένη, αφού τη χρησιμοποιούν οι πελάτες για να βρουν τα καταστήματά της.

    • Μία από τις δύο εφαρμογές αναζήτησης καταστημάτων, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 σημεία πώλησης για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι είναι κλειστά, υπάρχει και στην εταιρική ιστοσελίδα της FF. «Θεωρούμε ότι η FF θα έπρεπε να την ενημερώνει αφού χρησιμοποιείται από τους επενδυτές της FF για να αξιολογήσουν την ποιότητα και το εύρος του δικτύου FF», αναφέρει το fund.

    Επισημαίνεται, επίσης, μία ακόμη ανακολουθία, αν υποτεθεί, όπως αναφέρει το fund, ότι τα στοιχεία που δίνει ο Όμιλος είναι σωστά:

    Ο παραπάνω πίνακας, σημειώνει, δείχνει τις πωλήσεις στην Ασία και εκτός Ασίας και αριθμό σημείων πώλησης (σύμφωνα με στοιχεία της FF) στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές. Όπως μπορεί να δει κανείς, αναφέρει, ακόμη και με βάση τα στοιχεία της FF για τα POS, τα έσοδα ανά σημείο πώλησης στην Ασία εμφανίζονται οκταπλάσια (€2,4 εκατ.) από τα συγκρίσιμα έσοδα εκτός Ασίας.

    «Αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας να αποφασίσουν οι ίδιοι αν αυτό βγάζει κάποιο νόημα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο «ακραία» με βάση τα δικά της στοιχεία.

    Σε ό,τι αφορά δε τους επιτόπιους ελέγχους, η QCM αναφέρει πως ο Όμιλος Folli Follie κατηγορεί την ίδια ότι δεν αναφέρει πως τα καταστήματα στη Madison και στo Soho αναβαθμίστηκαν σύμφωνα με το νέο concept του brand FF και μεταφέρθηκαν στο Νέο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου (WTC). Σε αυτό, η QCM απαντά ότι τα φωτογραφικά αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και αποδεικνύουν ότι τα δύο αυτά καταστήματα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ, κάτι που, εξ όσων γνωρίζει, δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ στους επενδυτές της FF.

    Προσθέτει δε ότι το κατάστημα στο WTC αναφέρεται στο report της, μαζί με φωτογραφία από την επίσκεψη του συνεργάτη της εκεί.

    Πού βρίσκονται τα χρήματα της εταιρείας

    Ένα άλλο σοβαρό σημείο που επισημαίνεται στην έκθεση είναι το πού βρίσκονται οι καταθέσεις του Ομίλου Folli Follie. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, αναφέρει το fund, κάποιος αναλυτής ρώτησε τη διοίκηση που βρίσκονται οι καταθέσεις της εταιρείας, στην Ευρώπη ή την Ασία. Η απάντηση από την πλευρά της εταιρείας ήταν «στην Ευρώπη και στην Ασία». Όμως, από μια γρήγορη ματιά στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited προκύπτει ότι 217 εκατ. ευρώ (το 66%, από σύνολο 328 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στην Ασία.

    Τι λέει για την Ecovis

    Το αμερικανικό fund διαψεύδει ότι η Ecovis είναι μια κορυφαία διεθνής εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και λογιστών, η οποία βρίσκεται στη 18η θέση παγκοσμίως, όπως υποστηρίζεται, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις πηγές του, κατατάσσεται στην 21η θέση.

    «Αφήνουμε στην κρίση των μετόχων και, το σημαντικότερο, των ομολογιούχων, να κρίνουν αν η 21η θέση ακούγεται καθησυχαστική για έναν ελεγκτή εισηγμένης εταιρείας», αναφέρει.

    Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Bloomberg, η Folli Follie είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία που συνεργάζεται με την Ecovis. Μόνον άλλες 4 εταιρείες του 1 δισ. ευρώ και άνω ελέγχονται από ελεγκτές που συνεργάζονται με μία και μόνο εισηγμένη εταιρεία».

    Επιπλέον, σημειώνει, ο Όμιλος Folli Follie δεν έχει απαντήσει στη μεγαλύτερη ανησυχία του fund σε σχέση με τους ελεγκτές: ο οργανισμός που ελέγχει τους λογαριασμούς της FF Group Sourcing Limited, της θυγαρικής που ενοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Ομίλου, δεν είναι η Ecovis, αλλά η Chung and Partners. Μία περίεργη εταιρεία δύο συνεταίρων που, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του fund, δεν έχει τα προσόντα να διενεργεί ελέγχους αυτής της κλίμακας.

    Δείτε ολόκληρη τη νέα έκθεση της QCM



    ΣΧΟΛΙΑ