• Business

    Nautilus: Από το disruption στον απόλυτο έλεγχο για κάθε επιχείρηση και εφοδιαστική αλυσίδα

    • Contributor

    Όταν πριν από 123 χρόνια έμπαιναν τα θεμέλια του ομίλου της Austriacard Holdings, με την ίδρυση της εταιρείας Λύκος, η πραγματικότητα την οποία καλείτο να υπηρετήσει η εταιρεία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Το ίδιο, όμως, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, ισχύει και για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα σε σχέση με εκείνη που γνωρίζαμε στις αρχές του 2020. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και το ξέσπασμα της πανδημίας επέσπευσαν, με δραματικό τρόπο, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, συνεργαζόμαστε και αξιοποιούμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

    Είναι γεγονός ότι ένα απρόσμενο, για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, γεγονός, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας, πυροδότησε αλλαγές που διαμορφώνουν μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αναδεικνύεται στον βασικότερο σύμμαχο του ανθρώπου, βοηθώντας τον να επιτελεί από καθημερινές υποχρεώσεις μέχρι πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες, διαδικασίες που μάλιστα απαιτούν ιδιαίτερο έλεγχο, από μακριά. Επισπεύδοντας έτσι την έλευση του νέου κόσμου που είχε υποσχεθεί και ξεκινήσει από την ιδέα του Internet of Things (ΙοΤ).

    Μία πρωτοπόρος εταιρεία, η οποία δεν έπαψε στιγμή να έχει επαφή με τον παλμό των πραγμάτων, είναι ευνόητο ότι θα διέβλεπε από νωρίς τις δυνατότητες που ανοίγει η τεχνολογική εξέλιξη, προσαρμοζόμενη έτσι ταχύτατα στις επιταγές των καιρών. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το 2018 και το τμήμα NAUTILUS του Ομίλου, ένας νέος τομέας στον κλάδο του Internet of Things. Όραμα του Ομίλου ήταν, άλλωστε, πάντα να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, αναζητώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργώντας με γνώμονα την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Αποστολή του; Να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην πληροφορική και τις επικοινωνίες, παρέχοντας στους πελάτες του λύσεις αιχμής που θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν στον αντίστοιχο κλάδο τους.

    Σήμερα η ανάγκη αυτή είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το disruption και τις αλλαγές που έφεραν στην εφοδιαστική, ιδίως, αλυσίδα οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η ανάγκη «σφικτού» και ακριβούς ελέγχου εξ αποστάσεως είναι, όπως θα έλεγε κανείς, «το Α και το Ω» για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις δυνατότητες που ανοίγει το Internet of Things, για αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση του κόστους, αύξηση εσόδων και, παράλληλα, βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, το Nautilus IoT προτείνει έξυπνες και καινοτόμες λύσεις που μετατρέπουν κάθε πρόκληση σε ευκαιρία. Λύσεις που υποστηρίζονται από υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από το Supply Chain 4.0 έως τους τομείς Βιομηχανικών Εφαρμογών, Ασφάλειας και Άμυνας, απευθυνόμενο σε μία παγκόσμια αγορά, την αγορά του IoT, η αξία της οποίας αναμένεται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2025.

    Αυτό που προσφέρουν οι λύσεις Nautilus είναι, ουσιαστικά, αξιόπιστα, αξιοποιήσιμα δεδομένα και πληροφορίες που επιτρέπουν την ασφαλή παρακολούθηση, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, περιουσιακών στοιχείων, διαδικασιών, αλυσίδων εφοδιασμού κλπ.. Με τη δυνατότητα, επιπλέον, εξατομικευμένων λύσεων, προσαρμοσμένων απόλυτα στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις επιδιώξεις του πελάτη. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εφαρμογών και δυνατοτήτων.

    Το NAUTILUS 2T, για παράδειγμα, επιτρέπει στις εταιρείες να ελέγχουν, να προστατεύουν και να παρακολουθούν τα αποθέματά τους, μέσα στις αποθήκες ή σε οποιοδήποτε σημείο ελέγχου κατά τη μεταφορά. Είναι μια διαχειριστική λύση για την παρακολούθηση της τοποθεσίας και των περιβαλλοντικών συνθηκών, που επιτρέπει τον εντοπισμό αργά κινούμενων προϊόντων υψηλής αξίας, ενώ προωθεί αποτελεσματικές λειτουργίες και οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες διαχείρισης assets. Είναι μία λύση που βοηθά την εταιρεία να έχει εικόνα των assets της σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου η επιχείρηση να είναι σε θέση, απομακρυσμένα, να προσαρμόζεται στις αλλαγές όταν συμβαίνουν. Προβλέποντας και προλαμβάνοντας προβλήματα, αλλαγές και συμβάντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ή ακόμη και την αξία των assets μιας επιχείρησης.

    Το NAUTILUS 2C, από την πλευρά του, επιτρέπει στις εταιρείες να ελέγχουν εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των ψυγείων, καταψυκτών ή ψυκτικών αποθηκών τους και, κατά περίπτωση, τη μετακίνησή τους.  Χάρη στη γρήγορη ανίχνευση διακυμάνσεων θερμοκρασίας, την υποστήριξη της διατήρησης των επιθυμητών συνθηκών και τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου των απομακρυσμένων αποθηκών ή καταψυκτών, οι απώλειες ενέργειας μειώνονται σημαντικά. Για κινητά ψυγεία ή κινητούς ψυκτικούς θαλάμους, οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση φαινομένων μη εξουσιοδοτημένης μετακίνησης του asset με αποτέλεσμα την πρόληψη κλοπών, καθώς και από τη βελτίωση της ποιότητας και της τοποθέτησης των προϊόντων.

    Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η λύση υποστηρίζει την αποστολή ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο, μέσω SMS ή email, για τυχόν παραβιάσεις των προκαθορισμένων αποδεκτών συνθηκών (π.χ. εύρη θερμοκρασίας/υγρασίας κλπ.), εξασφαλίζοντας απόλυτο έλεγχο των assets σας, από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

    Κι όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια. Το Nautilus προέρχεται άλλωστε από την Austriacard, δημιουργό του ACOS, ενός εγγενούς λειτουργικού συστήματος το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο για λύσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία τσιπ, ανέπαφων συναλλαγών και διπλής διεπαφής. Λαμβάνει, λοιπόν, πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ασφάλειας, προσφέροντας ζεύξη συσκευών με μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας παγκόσμια/τοπική SIM για την παροχή ασφαλών επικοινωνιών μέσω ιδιωτικού APN και πολυστρωματική αρχιτεκτονική ασφαλείας από άκρο σε άκρο που υποστηρίζει GBA (SIM trust), ενώ όλα τα τοπικά κέντρα δεδομένων συμμορφώνονται με όλα τα πρότυπα της ΕΕ.

    Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι διαθέτοντας 6 εργοστάσια παραγωγής, 8 κέντρα προσωποποίησης και 17 γραφεία πωλήσεων, όλα στην Ευρώπη, και περισσότερους από 1.300 εργαζομένους και 3.000 πελάτες B2B σε περισσότερες από 50 χώρες, ο Όμιλος της Austriacard κινεί ο ίδιος τις εξελίξεις, φέρνοντας το μέλλον ακόμη πιο κοντά, με μοναδική ευελιξία, αλλά και απόλυτη ασφάλεια.