• Business

    Να πώς θα έλθουν 2 δισ από τις αδήλωτες καταθέσεις: Πληρώστε τον φόρο ανώνυμα (όπως στην Ιταλία)


    «Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», λέμε συχνά σκωπτικά για τις ομοιότητες του ελληνικού λαού με τον ιταλικό. Και πράγματι, το μεσογειακό ταμπεραμέντο που συνδέει τους δύο λαούς είναι κάτι το χαρακτηριστικό. Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Ιταλοί σε κάποια πράγματα τα καταφέρνουν κάπως καλύτερα – και δεν εννοούμε μόνο στο… ποδόσφαιρο.

    Μέρος λοιπόν αυτού του μεσογειακού «ταμπεραμέντου» είναι και η κουτοπονηριά της φοροδιαφυγής. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία η αποφυγή των φόρων ήταν (και παραμένει) ένα δημοφιλές… σπορ. Και δε μιλάμε φυσικά απλά για έναν καταστηματάρχη που δεν κόβει μερικές αποδείξεις, αλλά για ανθρώπους που βγάζουν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους στην Ιταλία, στερώντας πολύτιμους πόρους από τα κρατικά ταμεία.

    Πώς αντιμετώπισε το πρόβλημα με τις αδήλωτες καταθέσεις η Ιταλία; Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο αμφιλεγόμενος Silvio Berlusconi, έκανε το εξής: επιβάλλοντας έναν φόρο 12% σε όποιον είχε αδήλωτα εισοδήματα σε ξένες τράπεζες, τον καλούσε να πληρώσει ανώνυμα (κρατήστε το αυτό) τον φόρο, δίνοντας τη σχετική εντολή μέσω της εκάστοτε ξένης τράπεζας. Έπειτα, ο φορολογούμενος έπαιρνε μία βεβαίωση από την τράπεζα, και σε περίπτωση που κάποια στιγμή υπόκειτο σε έρευνα για τα εισοδήματά του, παρουσιάζοντας τη βεβαίωση αυτή στις ελεγκτικές αρχές αποδείκνυε ότι ήταν νόμιμος.

    Το κίνητρο εδώ ήταν διπλό: αφενός η φορολόγηση του αδήλωτου εισοδήματος ήταν χαμηλή, μόλις στο 12% του ποσού, αφετέρου ο φοροφυγάς δεν κινδύνευε να δει το όνομά του στα… μανταλάκια, αφού η όλη διαδικασία γινόταν εντελώς ανώνυμα, και με τη βεβαίωση στο χέρι δεν κινδύνευε να υποστεί κανενός είδους δίωξη.

    Το πόσο επιτυχημένη ήταν η… έμπνευση αυτή των Ιταλών αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος: στα κρατικά ταμεία της χώρας εισέρρευσαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ…

    Πάμε τώρα στη δική μας περίπτωση. Το ότι υπάρχουν Έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας δεν είναι πια μυστικό, – μιλάμε για αδήλωτα κεφάλαια που εκτιμώνται από 10 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ότι η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να τους κάνει να πληρώσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για τις κρυφές καταθέσεις τους επίσης δεν είναι μυστικό. Εάν λοιπόν στο ποσό των 10 δισ ευρώ επιβληθεί φόρος 20% τότε η αναλογία ανέρχεται στα 2 δισ ευρώ. Εάν είναι 50 δισ ευρώ τότε ο συνολικός φόρος μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ ευρώ.   Λεφτά άκοπα που είναι βέβαιο ότι όλοι θα πληρώσουν.

    Όμως τι κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές μας 

    Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται ένα σχέδιο εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων, ώστε να πειστούν οι φοροφυγάδες να «φανερώσουν» τις κρυφές τους καταθέσεις, γλιτώνοντας τις ποινικές συνέπειες, και πληρώνοντας απλώς έναν φόρο. Ως εδώ καλά. Έλα όμως που οι δανειστές επέμεναν πως αυτός ο φόρος θα πρέπει να είναι εξοντωτικός, αγνοώντας προφανώς ότι αυτό θα αποτελούσε ένα αντικίνητρο για τους φοροφυγάδες, που θα προτιμούσαν να ρισκάρουν κρατώντας κρυφές τις καταθέσεις τους, παρά να τις αποκαλύψουν με δυσμενείς όρους. Έτσι, το σχέδιο στο οποίο φαίνεται πως συμφώνησαν τελικά κυβέρνηση και δανειστές προβλέπει:

    – φόρο 50% επί του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνεται, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο

    – φόρο 55% επί του επιπλέον εισοδήματος εφόσον ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη

    – φόρο 60% εφόσον ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

    Είναι μάλλον προφανές ότι με τέτοια ποσοστά (και φυσικά χωρίς καμία πρόβλεψη περί ανωνυμίας) θα πρέπει να είναι κανείς… τρελός για να αποκαλύψει τα αδήλωτα κεφάλαιά του, και επομένως είναι επίσης προφανές ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία.

    Θα ήταν άραγε τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το αποδεδειγμένα επιτυχημένο ιταλικό μοντέλο; Δεν το σκέφτηκε κανείς;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apokalipsi-pos-afentiko-tis-aget-iraklis-edine-odigies-sto-dnt/81317

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/megali-anatropi-o-g-stournaras-apokalipti-oti-mpori-na-poulithi-kokkino-danio-se-daniolipti/81401

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ