• Business

    Πρόεδρος ΣΕΒ: Αυτή είναι η αλήθεια για τους φόρους

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


    Τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα στηλιτεύει στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), υπογραμμίζοντας αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε, αλλά καμία κυβέρνηση δείχνει να μην καταλαβαίνει: ότι η υπερβολική φορολόγηση δεν αυξάνει τις εισπράξεις του Δημοσίου, αλλά αντίθετα τις μειώνει, στραγγαλίζοντας παράλληλα τις παραγωγικές τάξεις και αποτρέποντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο ΣΕΒ, η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα, με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που καλούνται να πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, την ώρα που η η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο κάνουν πάρτυ, ενώ τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.

    Οργανωμένες επιχειρήσεις υφίστανται τις επιπτώσεις της φορολογικής τους συνέπειας καθώς ο ανταγωνισμός οξύνεται με άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην φοροδιαφυγή και την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία για να επιβιώσουν. Στα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, χωρίς να φοροδιαφεύγουν, φορολογούνται κατά τρόπο άδικο και κοινωνικά μη βιώσιμο, όταν ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες από αγροτική εκμετάλλευση, ενοίκια, τόκους, μετοχές, κεφάλαιο κλπ δηλώνουν εισοδήματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη όλων μας”, σχολιάζει ο ΣΕΒ μεταξύ άλλων.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ, οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται κατά μέσο όρο με ποσοστό 50,7% επί των προ φόρων κερδών της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 40,3%.

    Επίσης, το 92,5% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, ή 255 ευρώ το μήνα, και πληρώνουν μέσο φόρο 114 ευρώ, ή 9,5 ευρώ το μήνα.

    Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, το εισόδημα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα είναι 74 δις ευρώ, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία διαθεσίμου εισοδήματος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται σε 155 δις ευρώ περίπου (χωρίς παροχές σε χρήμα και είδος), και όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι γύρω στα 175 δις ευρώ. Επιπλέον, όπως σχολιάζει ο ΣΕΒ, με το ύψος των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, καυσίμων κ.ά.), το κράτος απομυζά σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των φορολογουμένων, χωρίς να απολαμβάνουν αξιόλογες δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κ.ά.) για τα οποία δαπανούν από το υστέρημα των εισοδημάτων τους!

    Ο ΣΕΒ δεν παραλείπει επίσης να επικρίνει την κυβέρνηση, “η οποία επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία στην ιδιωτική οικονομία, με υπερ-προοδευτικό τρόπο, ως κοινωνικό αντίβαρο στις μειώσεις των συντάξεων που επιτάσσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, και, ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί αλώβητη η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα δεδομένης της χαμηλής παραγωγικότητας και της απροθυμίας εξορθολογισμού λόγω του φόβου απώλειας θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να συμπιέζεται συνεχώς η ιδιωτική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης”.

    Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το θέσει πιο εύστοχα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλη κυκλοφορίας: Αυξήσεις μέχρι και 64% στο παρά πέντε – Ποιά λεπτομέρεια αλλάζει τα πάντα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα: Εικόνες ντροπής – Στενάζουν στα ΑΤΜ για 300 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες «βόμβες» ΔΝΤ: Στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο



    ΣΧΟΛΙΑ